Hrvatska
StoryEditor

Savski kapetani za obnovu plovnog puta

29. Listopad 2015.

Kapetani riječnih kapetanija s rijeke Save iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, dali su u utorak punu potporu aktivnostima Savske komisije na podizanju sigurnosti plovidbe rijekom Savom te pripremi dokumentacije za obnovu i razvoj savskog plovnog puta.

Kako je rečeno na sastanku kapetana u Sisku, izrada web aplikacije za podršku tijelima sigurnosti plovidbe velik je iskorak i prva u nizu aktivnosti Savske komisije kojima će se olakšati i učiniti djelotvornijim inspekcijski nadzor plovila na Savi. Kapetani u istaknuli kako je zastoj u radu međudržavnih komisija ozbiljan problem u redovnom obilježavanju i održavanju plovnog puta. 

Najavljeno je usvajanje međudržavnog pravilnika o održavanju plovnog puta koji bi pomogao u održavanju na dijelovima rijeke koji čine granicu Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ta obaveza, rečeno je, proistječe iz bilateralnih ugovora o plovidbi, obilježavanju i održavanju plovnog puta rijeke Save.

Kapetani ističu da su inicijative i prijedlozi s njihovih sastanaka uglavnom prihvaćeni i pretvoreni u konkretne aktivnosti Tajništva Savske komisije.

U sklopu dvodnevnog rada, sudionici sastanka su posjetili i razgledali sisačko riječno brodogradilište Brodocentar gdje im je predstavljen turistički projekt Žitna lađa. Idući kapetanski sastanak održat će se u Bosni i Hercegovini.

19. travanj 2024 14:21