Hrvatska
StoryEditor

SDP-ovi ilegalci u Bruxellesu mlaka oporba Milanoviću

26. Travanj 2015.

Manjinska, socijaldemokratska frakcija Socijaldemokratske partije obilježila je 120 godina socijaldemokracija u Hrvatskoj – u Bruxellesu.

SDP-ovi ilegalci Tonino Picula i Josip Vujić s relativno sigurnih 1300 kilometara udaljenosti od Zagreba usudili su se prozboriti koju o socijaldemokraciji, što je u najvećoj liberalnoj stranci u Hrvatskoj posljednjih godina strogo zabranjeno. Zato Vujić za (neo)liberalizam, pa makar i uvijeno, nije optužio Iblerov trg, nego – Bruxelles. Naglasio je da nijedan od uvjeta koje je EU tražio od Hrvatske u procesu pristupanja nije bio socijaldemokratski, nego da su se zahtjevi temeljili na neoliberalnim temeljima deregulacije tržišta.

Doduše, usudio se upozoriti na problem propadanja srednje klase koja se sve više suočava sa socijalnom nesigurnošću i rekao je da se socijaldemokrati trebaju javno zapitati čemu danas služe banke. Socijaldemokracija treba prestati biti lijevo krilo politike štednje, zbližiti se sa sindikatima i mladima, približiti se masama i promijeniti paradigmu, zaključio je Vujić, a s njim se složio i Picula.

Samo je novinarka HRT-a Jasmina Popović zaista progovorila o socijaldemokraciji i o Milanovićevu odmaku u liberalno. Zaključila je da se SDP treba ispričati svojim biračima, obaviti unutrašnje preslagivanje i vratiti se ljevici. To je pažljivo saslušalo svih četvero HDZ-ovih europarlamentaraca, HNS-ovac Radoš i IDS-ovac Jakovčić, ali ne i jedina Piculina stranačka kolegica Biljana Borzan. U strahu da joj Milanović ne predbaci ilegalno socijaldemokratsko djelovanje u inozemstvu, za svaki slučaj ispričala se unaprijed dogovorenom obvezom.

Sve u svemu, u Bruxellesu ništa novo. Socijaldemokrati u SDP-u demonstriraju nezadovoljstvo, ali ne preglasno, da ne bi previše naljutili šefa, i isturaju novinar(k)e u prve borbene redove.

25. travanj 2024 15:06