01. travanj 2015.

Serijal ‘Igra prijestolja‘ Hrvatsku je pretvorio u ‘kraljevstvo turizma‘

lider.media
lider.media

Na različitim lokacijama u Hrvatskoj snimljeno je mnogo epizoda pete sezone serije ‘Igra prijestolja‘, koja će s prikazivanjem započeti 12. travnja. Za Hrvatsku to znači najezdu obožavatelja serijala, objašnjava Cecilia Rodriguez, novinarka Forbesa.

Trend je započeo 2011. godine, kada je televizijska adaptacija književne sage Georgea R. R. Martina zadobila masovnu popularnost. Sve upućuje na to da će nova sezona u režiji HBO-a dodatno pridonijeti tom novom turističkom fenomenu.

Mnogi predviđaju da će Hrvatska doživjeti sudbinu Novog Zelanda, koji je postao turistička meka zahvaljujući činjenici da je tamo snimana trilogija ‘Gospodar prstenova‘, a kasnije i ‘Hobit‘. To je Novom Zelandu samo u 2014. godini donijelo više od sedam milijardi dolara prihoda od turizma.

Efekt ‘Igre prijestolja‘ na hrvatski turizam i državnu ekonomiju generalno već je sad golem. Dubrovnik, koji ‘glumi‘ glavni grad Sedam Kraljevstava Westerosa, King‘s Landing, zakrčen je turistima iz cijelog svijeta. Val takozvanog ‘set-jetting‘ turizma motiviranog televizijskim serijama i filmovima posljednjih je godina eksplodirao. Serijal ‘Igra prijestolja‘ je tako Hrvatskoj, Španjolskoj, Sjevernoj Irskoj, Islandu i Maroku donio neslućenu turističku zaradu.

Tourism Competitive Intelligence fondacija je prošle godine provela istraživanje čiji rezultati upućuju na to da nevjerojatnih 45 milijuna turista destinacije odmora odabire na temelju lokacija viđenih u filmovima i televizijskim serijama.

- Hrvatska turistička ponuda podrazumijeva tematske obilaske lokacija kao što su Dubrovnik, Dioklecijanova palača u Splitu, tvrđava Klis i Nacionalni park Krka, na kojima su uprizorene brojne scene iz ‘Igre prijestolja‘. Tu su još i Lokrum, Mrkan, Mlini, tvrđava Minčeta i tvrđava Bokar te brojne druge lokacije. – objašnjava Rodriguez.

Učinci ‘set-jetting‘ turizma osjete se diljem Europe, a turizam inspiriran ‘Igrom prijestolja‘ doveo je do povećane posjećenosti srednjovjekovnih europskih gradova, kao i uspješnijeg iznajmljivanja dvoraca u Europi, zaključuje novinarka.