Hrvatska
StoryEditor

Šest hrvatskih tvrtki dobilo zeleno svjetlo za izvoz u Rusku Federaciju

07. Veljača 2013.

Šest hrvatskih tvrtki dobilo je odobrenje za izvoz svojih mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije od nadležnih ruskih službi, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravo izvoza u Rusku Federaciju ostvarila su dva objekta Vindije i po jedan objekt PIK Vrbovca, Belja, Koke i Perutnine Ptuj-Pipo

Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede zaprimila je danas dopis Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, kojim je šest tvrtki u poslovanju s hranom iz Hrvatske dobilo odobrenje za izvoz svojih mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Carinske Unije, navode iz resornog ministarstva.

Time je, napominju, Uprava veterinarstva uspješno i u relativno kratkom roku završila službenu proceduru ispunjavanja vrlo zahtjevnih propisanih uvjeta Ruske Federacije i Carinske Unije, čime je uz pomoć i veliku podršku Veleposlanstva RH u Moskvi, omogućeno našim tvrtkama da izađu na iznimno veliko tržište koje otvara daljnje široke mogućnosti trgovanja.

Riječ je o hrvatskim tvrtkama koje su, osim što u potpunosti udovoljavaju zahtjevnim kriterijima hrvatskog odnosno EU zakonodavstva, zadovoljile i vrlo stroge izvozne kriterije Carinske Unije, navodi se u priopćenju ministarstva.

Uspjeh je tim značajniji ako se uzme u obzir da zemlje članice EU, čije tvrtke žele izvoziti na ovo veliko i atraktivno tržište, prolaze znatno dugotrajniji put ispunjavanja uvjeta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju i kako se nadaju da će ovaj uspjeh zainteresirati i potaknuti i druge hrvatske tvrtke koje proizvode hranu da se probaju okušati na ovom tržištu te da će ovaj korak biti samo jedan u nizu koraka koji vode ka oporavku gospodarstva.

05. svibanj 2024 16:09