Hrvatska
StoryEditor

Sesvete kao novi grad

06. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik gradske organizacije HNS-a u Zagrebu predstavio je incijativu za izdvajanje Sesveta u novi grad, te pretvaranje gradskih četvrti u općine.

Devet mjeseci prije lokalnih izbora svi važniji akteri krenuli su u borbu za što bolje pozicije uoči izbora. GO HNS-a predstavio je svoj plan upravljanja gradom Zagrebom.- Naš prijedlog je da se organizira desetak općina što bi značilo da spajamo sadašnje gradske četvrti i da damo potpuno autonomiju općini sa gradonačelnikom. To će dovesti do toga da nemamo samovolju gradonačelnika. Predlažemo da Sesvete kao jednu zasebnu jedinicu izdvojimo i da postane grad koji će biti najbliži Zagrebu - istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik GO HNS-a.

Također je rekao da imaju potporu i ostalih članica HNS-a za taj plan, te je dodao da bi novonastale općine imale veličinu između 60 i 120 tisuća stanovnika. Kao primjer izdvojio je gradsku četvrt Trešnjevka jug koja ima 70 tisuća stanovnika kao i Zadar, a nema niti jednu srednju školu.

- Ovo je jedna od najvažnijih incijativa jer želimo Zagreb promišljati za budućnost. Prvog srpnja iduće godine Zagreb postaje glavni grad države članice Europske unije, a ustroj trenutno ne funkcionira. Želimo ga prilagoditi zahtjevima budućnosti građana ovog grada - istaknuo je Tomislav Stojak, potpredsjednik GO HNS-a. U HNS-u su optimistični da se zakonodavni okvir za ove promjene može izmijeniti do lokalnih izbora iako su i sami svjesni da će biti teško.

27. travanj 2024 01:53