Hrvatska
StoryEditor

‘Siguran sam da će HEP maksimalno sniziti cijene‘

02. Srpanj 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zakon o strateškim investicijama naći će se sutra na prvom čitanju u Saboru i prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva gospodarstva, simulacija koja je napravljena pokazuje da će Zakon na više od dvije trećine projekata utjecati pozitivno.

Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika pak će sljedeći tjedan, prije ljetne stanke Sabora, proći drugo čitanje i jedina promjena koja se očekuje odnosi se na članak 40., odnosno na financijska i porezna prava i obveze investitora. 

Taj će se dio djelomično pokrivati drugim zakonima, a djelomično ugovorom s investitorom, što bi trebalo dati veću sigurnost i fleksibilnost. U narednih šest mjeseci radit će se seizmika koja je podloga za natječaje, otkrivaju neslužbeni izvori u Ministarstvu, a paralelno s time će se definirati koncesijska polja. Ističu da se cilja na više polja jer veliki igrači traže što veća koncesijska područja. 

- Potencijali postoje, i u istraživačkoj fazi u Hrvatsku bi se moglo sliti stotine milijuna dolara. Očekujem da bi u drugoj polovici 2014. natječaji mogli biti dovršeni, a ugovori s koncesionarima potpisani - potvrdio je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Usput je komentirao i situaciju na tržištu opskrbe električnom enegijom na koje su nedavno ušli novi igrači s nižim cijenama. Istaknuo je da HEP zbog regulative do 1. srpnja nije mogao mijenjati cijenu, ali i da očekuje da uskoro izađu s novim tarifama i smanjenom cijenom energije.

- Siguran sam da će maksimalno sniziti cijene - naglasio je Vrdoljak, dodavši da HEP drži oko 98 posto tržišta i da će gubiti tržište, što je normalno i potvrđuju to i europska iskustva gdje su u prvim godinama monopolisti izgubili trećinu tržišta, no i da je cilj zadržati najstabilnije kupce.

27. travanj 2024 07:03