Hrvatska
StoryEditor

Sinčić: Projekt eksploatacije nafte iz Jadrana je sulud i protupravan

21. Veljača 2015.

U sklopu već profiliranog modusa političkog i aktivističkog javnog djelovanja Ivana Sinčića i njegovog Živog zida, nimalo ne iznenađuje ni Sinčićeva, kako ju je danas najavio u Karlovcu, ‘velika kampanja protiv projekta eksploatacije nafte i plina iz Jadrana‘, koji Sinčić smatra očajničkim potezom Vlade na odlasku.

Sinčić u pratnji svog aktivističkog ortaka Ivana Pernara poziva Vladu RH da odustane od nauma da krene u ugljikovodičnu avanturu na Jadranu, pošto on taj projekt smatra „suludim i protupravnim, sa šlampavo napravljenom studijom, bez da je predviđeno kako će se nafta prevoziti na kopno“. Na pitanje je li on osobno kompetentan da prosuđuje o vrijednostima i vjerodostojnosti prateće dokumentacije vezane uz projekt ugljikovodične strategije Hrvatske na pomolu, Sinčić je kazao da on dijeli takav stav sa znanstvenicima iz Oceanografskog instituta, koji kažu, dodaje Sinčić, da nisu nikada vidjeli lošije napravljene studije, te tvrdi da su mu ljudi iz Agencije za zaštitu okoliša kazali da njih nitko nije s tim u vezi uopće konzultirao. Kao dodatni autoritet Sinčić se poziva i na Branka Bačića, predsjednika saborskog Odbora za zaštitu okoliša i na njegovu izjavu da za taj projekt uopće nije izdana suglasnost za eksploataciju, već samo za istraživanje potencijala nalazišta ugljikovodika, ali da je unatoč tome već za 2. travnja najavljeno potpisivanje ugovora s tvrtkama potencijalnim koncesionarima.

- Osporavam u tom smislu legitimitet Hrvatskog sabora, Vlade i Saborskog Odbora, da umjesto građana sami odluče žele li totalno promijeniti svoj način života i prijeći s ribarstva i turizma na novu gospodarsku orijentaciju, jer to se tiče svih stanovnika Hrvatske, najviše krajeva uz more i predlažem referendum da se građani o tome izjasne.  Ako vlada nastavi forsirati ovaj projekt, bez da pita narod, onako ispod stola, mi smo spremni organizirati zajednički referendum s drugim organizacijama koje se tom planu protive - kazao je Sinčić.

Ako ni to ne bude dovoljno, dodao je Sinčić, ako vlada izmanipulira referendum ili preko izmjene zakona ili preko Ustavnog suda, mi smo spremni napraviti Jadranski zid, odnosno okupiti stotine brodica i blokirati svaki pokušaj bušenja. Na pitanje hoće li on ustrajati u zaustavljanju jadranskog naftnog i plinskog biznisa po svaku cijenu, Sinčić je kazao da prije svega o tom ključnom pitanju s mogućim dugoročnim posljedicama želi javnu raspravu, a nje po njegovu mišljenju gotovo da i nije bilo, to jest, da se nisu pobunile neke ekološke udruge, projekt bi se ‘provukao ispod stola‘.

- Želimo čuti glas naroda, da se kroz javnu raspravu i stručna mišljenja dođe do zaključaka, pa ako narod stvarno želi da se buši, neka se buši, ali smo protiv toga da se narod ne pita je li on za takav projekt - kazao je Sinčić.

20. travanj 2024 12:06