Hrvatska
StoryEditor

Sinčićev Živi zid uzeo glasače ORaH-u i Laburistima

07. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

Prvo mjesečno istraživanje Crodemoskop u 2015. o političkim preferencijama - donijelo je nekoliko iznenađenja. Nastavljen je trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na SDP i lijevu koaliciju, no promjene u odnosima snaga unio Živi zid predsjedničkog kandidata Ivana Sinčića.

Najvidljiviji učinak pojave Živog zida se vidi u značajnijem padu izborne podrške Oraha ali i Laburista. Radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom mjeseca, HDZ bi dobio oko 29 posto glasova, a SDP 23,5 posto. Orah je i dalje na trećem mjestu s 10 posto potpore, no to je u odnosu na prosinac 5 posto manje. Na četvrtom mjestu s visokih 7 posto nalazi se Živi zid koji je prvi put uvršten u istraživanje. Petu poziciju sa svega 2 posto potpore zauzima HNS.

Prema Crodemosokopu Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku.

20. travanj 2024 07:05