Hrvatska
StoryEditor

Sindikati i poslodavci se žale da ih premijer ignorira

12. Srpanj 2012.

Predstavnici Sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća izrazili nezadovoljstvo stanjem socijalnog dijaloga u zemlji, a posebno im nije pravo što na sjednicu nije došao premijer Milanović.

- Milanović nije došao na GSV iako smo ga zvali, nismo dobili od njega nikakav odgovor, niti od premijera uopće dobivamo povratnu komunikaciju na naše dopise i prijedloge - ukratko je sažeo nezadovoljstvo Sindikata i poslodavaca predsjednik GSV-a Krešimir Sever nakon sjednice. Vladini socijalni partneri prijedloge zakona dobivaju kasno, dio zakona prolazi u Sabor mimo GSV-a, a neki predstavnici Vlade nisu bili ni na jednoj sjednici GSV-a, nabrojao je Sever.

Primjer za neprihvatljiv odnos Vlade Sever je našao u donošenju Zakona o reprezentativnosti i Zakona o financijskom poslovanju, dodavši kako sindikati imaju vremena do sutra u 9 sati za upućivanje amandmana na Zakon o reprezentativnosti u Sabor. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je kako nije bilo predviđeno da Milanović prisustvuje današnjoj sjednici, te je istaknuo kako se premijer već sastajao sa čelnicima sindikalnih i poslodavačkih udruga, a to će raditi i ubuduće. Njegovo je mišljenje da je Vlada maksimalno uključila socijalne partnere u izradu raznih zakona, primjerice u izradu Zakona o reprezentativnosti na koji su pristigli brojni amandmani.

Na sjednici je razmatran i problem Diokija, čiji radnici traže isplatu 5,5 zaostalih plaća dok Vlada neuspješno pokušava pronaći strateškog partnera. Na kraju je dogovoreno da će u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva još jednom pokušati dogovoriti rješenje s predstavnicima Sindikata i Stožera za obranu Diokija.Sever ističe da Vlada mora nastaviti s naporima da pomogne očajnim radnicima, iako to nije tvrtka u državnom vlasništvu, dok je predstavnik HUP-a Ivan Miloloža ocijenio da su izravni pregovori zainteresiranih strana najbolji način da se što prije riješi taj golemi problem, koji opterećuje cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

24. travanj 2024 20:29