Hrvatska
StoryEditor

Sindikati ne prihvaćaju novi model otpremnina i financijski uvjetovanog otkaza

17. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Nezavinski hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću zahtjeve vezane uz novi Zakon o radu.

Kako kažu,  Pravilnik o radu i ostale vezane odredbe treba zadržati kako su sada uređene Zakonom o radu. Ne prihvaćamo uvođenje financijski uvjetovanog otkaza.

Sindikati ne prihvaćaju predložene izmjene instituta otpremnina i tražimo da otpremnine ostanu u Zakonu o radu regulirane kao do sada.

U vezi s rasporedom radnog vremena traže pojednostavljenje odredbi u cilju jasnoće, a ne deregulaciju. 

- Odredbe o rasporedu radnog vremena potrebno je razdvojiti u dva članka. Jasno odrediti da se u slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena po tjednima i mjesecima isto u referentnom razdoblju od četiri mjeseca mora svesti na puno (40 sati) ili nepuno radno vrijeme. Propisati da je najdulje trajanje nejednako raspoređenog radnog vremena odlukom poslodavca 48 sati tjedno, a uređenje i trajanje radnog vremena iznad 48 sati prepustiti kolektivnim ugovorima - stoji u pismu.

Odredbe o sudskom raskidu radnog odnosa ostaviti kako su sada uređene Zakonom o radu jer je, kako poručuju, neprihvatljivo zakonom snižavati najviši iznos naknade štete radniku zbog nezakonitog postupanja poslodavca, a visinu naknade štete ionako određuje sud, ovisno o svakom pojedinom slučaju!

Za kraj napominju kako bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa uređenih sadašnjim Zakonom o radu može ići samo kroz kolektivne ugovore. 

- Jača ugovorna i nadzorna uloga sindikata jedini je način zaštite radnika (na radnom mjestu) od neodgovornih poslodavaca. Sindikat je dio rješenja, a ne problem - zaključili su.

25. travanj 2024 17:44