Hrvatska
StoryEditor

Sindikati ne žele sastanak s Mrsićem jer ih je Vlada prevarila

22. Veljača 2013.

Čelnici sindikata državnih i javnih službi izvijestili su danas da su odbili poziv ministra rada Miranda Mrsića na današnji konzultativni sastanak o koeficijentima plaća jer ih je Vlada prevarila najavljenim smanjenjem bruto plaća za tri posto, te zato što je premijer Zoran Milanović to objavio putem medija.

- Prevareni smo i izigrani - kaže predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša koji podsjeća da je Vlada prilikom lanjskih potpisivanja kolektivnih ugovora za državne službenike i javne službe tvrdila da neće dirati plaće. Dodatna je otežavajuća okolnost za Vladu to što nije na primjeren način obavijestila sindikate o svojoj namjeri, nego je to učinio premijer Milanović putem televizije, kaže Pleša.

Konzultativnim sastancima poput današnjeg Vlada fingira socijalni dijalog, za koji inače nije stručno potkovana ni spremna, dodao je. Pleša ipak nije decidirano odgovorio na novinarsko pitanje ima li Vlada pravo na izmjenu koeficijenata oslanjajući se na kolektivne ugovore koje je, između ostalih, i on potpisao.

No, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra da Vlada za to nema ni moralni niti pravni temelj, pa će sindikati sigurno zatražiti pravnu zaštitu.

Ribić tvrdi da sindikati zbog korekcije koeficijenata, odnosno smanjenja plaća, imaju pravo na štrajk jer su time ugroženi gospodarski i socijalni interesi zaposlenih, ali nije potvrdio da će sindikati pribjeći tome koraku.

Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar izvijestila je da u toj instituciji kasne plaće te podsjetila da prema zakonskim propisima poslodavac kazneno odgovora za neisplatu plaća, ako sredstava ima. Pita se, bi li se moglo dogoditi da zbog kašnjenja plaća odgovara ministar financija Slavko Linić.

Ona tvrdi da u Poreznoj upravi nedostaje 600 ljudi, što će se osjetiti ovih dana kad je na šalterima uobičajena gužva zbog predaje poreznih prijava. Poreznici koji rade, a posebno inspektori, prema njezinim su tvrdnjama izloženi privatnim tužbama zbog inspekcijskih nadzora, a poslodavac im ne osigurava sredstva za obranu na sudu, pa je moraju plaćati sami.

28. travanj 2024 15:28