Hrvatska
StoryEditor

Sindikati počeli pripreme za opći štrajk u 2014.

12. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Čelnici pet sindikalnih središnjica najavili su na konferenciji za novinare da od 13. do 17. siječnja pokreću izjašnjavanje članstva o spremnosti na sudjelovanju u općem štrajku.

Time se žele suprostavili Vladinom nametanju, kako kažu, neprihvatljivih izmjena paketa radnog zakonodavstva.

Radi se o donošenju novog zakona o radu, zakona o povremenim poslovima te produženju dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina.

- Nemamo pravo na odustajanje i predvodit ćemo akciju koju trebaju slijediti ne samo članovi sindikata, nego cjelokupno radništvo, jer je to bitka za budućnost radnika u Hrvatskoj i nećemo dopustiti da nas pasiviziraju –rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je odbacio optužbe da su sindikati instrumentalizirani od HDZ-a.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel pozvao je na okupljanje svih sindikata , te dodao da način na koji će opći štrajk biti organiziran ovisi od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i njegova ministarstva.

Dodao je kako im nije cilj nanošenje štete poslodavcu, nego sprečavanje donošenja paketa radnog zakonodavstva u predloženom obliku koji ide isključivo na štetu radnika.

27. travanj 2024 06:45