Hrvatska
StoryEditor

Sindikati: SSSH i HUS pregovaraju o ujedinjenju

21. Ožujak 2012.

Hrvatska udruga sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske pregovaraju o ujedinjenju ekskluzivno doznaje poslovni tjednik Lider, a potvrđuju predsjednici tih dviju središnjica Mladen Novosel (SSSH) i Ozren Matijašević (HUS).

Konačnu odluku o ujedinjenju donijet će do 20. travnja, a ukoliko se dogovore postat će sindikalno tijelo s najvećim brojem članova u Hrvatskoj. Poznavatelji prilika tvrde da je najvažniji razlog okrupnjivanja prijedlog novog zakona o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata koji bi trebao definirati tko može predstavljati sindikate u GSV-u.

Iako su taj prijedlog zakona popljuvali svi sindikati i struka teško da će se njegovo donošenje spriječiti. Spomenuti sindikati svjesni da će taj žurni zakon proći već sada svojim ujedinjenjem zauzimaju buduće položaje kao najvažniji predstavnici radnika sa 150.000 članova. Iako takvo sindikalno okrupnjivanje na prvi pogled ne odgovara poslodavcima, to im može omogućiti da jednostavnije, za jednim stolom, rješavaju otvorena pitanja s radničkim predstavnicima.

19. travanj 2024 05:24