Hrvatska
StoryEditor

Sindikati strahuju od rasta cijena hrane, traže smanjenje PDV-a

14. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Krešmir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata uputio je pismo premijeru Milanoviću, ukazujujući na alarmantne vijesti o suši koja je poharala polja kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu zbog čega će prinosi biti smanjeni, a cijena hrane će rasti.

Najave poskupljenja hrane dolaze i iz SAD-a, a na nadolazeća jesenska poskupljenja hrane upozoravaju i iz Ujedinjenih naroda, a Sever kaže kako u Hrvatskoj upozorenja i vapaji za pomoć dolaze sa svih strana, od individualnih proizvođača hrane preko seljačkih udruga pa sve do Hrvatske poljoprivredne komore.- I dok za podizanje cijena brašna, pa time i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj za naredno razdoblje nitko ne može naći uvjerljivo opravdanje, neovisno o rastu cijena pšenice na svjetskom tržištu, jer je ovogodišnji urod pšenice u Hrvatskoj bio dobar i otkupljen je po neprevisokoj cijeni, dotle će urod kukuruza, ali i mnogih drugih kultura biti doista katastrofalan, uništen sušom pa će to uzrokovati i rast cijena - kaže Sever.

NHS smatra kako najveći dio mesa iz hrvatskog uzgoja na samom početku jeseni zbog rastućih cijena kukuruza ne bi trebao poskupjeti jer je uzgojen na hrani temeljenoj na prošlogodišnjem urodu kukuruza. No, upozoravaju kako su tu i drugi utjecaji koji pritišću na povećanje cijena, od energenata do visokih rata kredita, a naravno i uvoz. - Podupiremo zahtjeve hrvatskih seljaka za pomoć od strane Vlade, jer već godinama trpe posljedice raznih nepogoda, od onih vremenskih preko poskupjelih kredita pa sve do nelojalne konkurencije uvezene hrane. Bez obzira na teško stanje proračunske blagajne hrvatskim je seljacima hitno potrebna državna pomoć - kaže Sever.

Upozorava kako će očekivana poskupljenja hrane, na koju hrvatskim građanima mjesečno odlazi 30 do 40 posto ukupnog mjesečnog troška (dok je u Europi i SAD-u to prosječno 11 do 13 posto) izazvat će drastičan udar na kućne proračune. Pokrivenost minimalne potrošačke košarice prosječnom plaćom kreće se oko 78 posto, a najveći udjel u trošku košarice ima trošak hrane, oko 40 posto. Sever napominje kako građani zbog povećanja troškova života, ali i zaduživanja sve više štede, no i dalje uz drastična odricanja nisu u mogućnosti pokvirati svoje redovne obveze.

- Građani trebaju pomoć. Vrijedno je prisjetiti se stare narodne mudrosti kako odgovorni roditelji ne čekaju da im gladna djeca počnu plakati nego ručak počinju pripremati na vrijeme. Ne smatramo vladu roditeljem, ali mudrost je treba usmjeriti da na vrijeme pripremi mjere za ublažavanje toga novoga udara na građane - kaže Sever koji zahtjeva snižavanje PDV-a na hranu.

16. travanj 2024 06:46