Hrvatska
StoryEditor

Sindikati traže referendum o prodaji CO i HPB-a

11. Travanj 2013.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem otvorenom pismu pitaju premijera Zorana Milanovića treba li država zaista privatizirati uspješne tvrtke Croatia osiguranje (CO) i Hrvatsku poštansku banku (HPB) samo radi krpanja proračunskih rupa te traže raspisivanje referenduma o tim pitanjima.

NHS smatra da HPB i CO pripadaju ostacima "narodnog blaga" koje je prošlih godina rasprodavano pitajući treba li sada prodati i još ono malo vrijednoga što je ostalo sačuvano za buduće generacije. Sindikat podsjeća da je HPB ozdravljen i dokapitaliziran te je sedma banka u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom nešto većim od 4 posto i dobrom perspektivom.

Croatia osiguranje zdrava je domaća osiguravajuća kuća s tržišnim udjelom većim od 30 posto, a stabilno i dobro posluje od svog osnutka, 1884. godine, kažu u NHS-u. Čak i ako se želi dokapitalizirati HPB i CO, to se može bez ijedne lipe iz državnog proračuna, iz zadržane dobiti, jer i jedna i druga kuća posluju s dobiti, smatraju u NHS-u.

Nezavisni hrvatski sindikati predlažu Vladi da umjesto rasprodaje narodnoga blaga potakne proizvodnju, stvori uvjete za zadržavanje i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje dohotka građana i njihove kupovne moći, a namjere o privatizaciji CO-a i HPB-a provjeri kod naroda.

- Želite li prodavati bilo koji dio vitalne narodne imovine, onda morate pitati narod - kaže se u pismu, uz napomenu da referendum nije tek sadržajni stilski ukras Ustava već način kojim se provjerava narodna volja. Uz namjeru prodaje CO-a i HPB-a, NHS Vladi zamjera što nema rješenja za održivost proračuna te što mirno gleda urušavanje standarda građana.

19. travanj 2024 01:19