Hrvatska
StoryEditor

Sindikatima izbor: potpisati ili ne potpisati

11. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Nema dogovora u pregovorima sindikata javnih službi i Vlade oko izmjena Temeljnog kolektivnih ugovora (TKU). Pregovora više neće biti.

Vlada će u petak sindikatima predstaviti konačan prijedlog izmjena i dopuna TKU-a i ponuditi na potpis. Sindikati imat će izbor: potpisati ili ne potpisati. Doznajemo da će izmjene TKU-a sigurno potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Oni su i danas bili spremni za potpis.

Na potpis će vjerojatno pristati i Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola i Sindikat medicinskih sestara. Jedini protivnik potpisivanju danas je bio Vilim Ribić koji predstavlja Sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Potpredsjednik Matice sindikata Vilim Ribić izjavio je da će konačan prijedlog koji će Vlada u petak staviti na stol on staviti na referendum pa neka o tome odluče članovi sindikata.

Ako u petak ne dođe do potpisa onda se ide na postupak mirenja. Ukoliko to ne prođe onda se ide na arbitražu. Ako nema dogovora niti u arbitraži onda će se ići na jednostrani raskid TKU-a, izjavio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Ribićevi sindikati najavili su štrajkove i pravnu bitku ako do toga dođe. Uoči današnjeg sastanka sindikalistica Spomenka Avberšek je rekla da, što se tiče Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, mi danas potpisujemo sporazum jer uvjeti koje smo dogovorili ne diraj plaću i radno mjesto. Kolektivni ugovor je nešto što mi ne želimo odbiti, istaknula je.

S druge strane, potpredsjednik Matice sindikata Vilim Ribić ostao je pri svome. Kakva je to vlast koja se ne može s Ribićem dogovoriti. Tu nešto nije u redu s vlasti, jer sve su se dosad mogle dogovoriti s Ribićem - i Škegro, i Račan, i Granić, pa i Sanader, i Kosor, zapitao se Ribić. I ja ovdje izjavljujem, ako na referendumu moji članovi kažu da sam trebao to potpisati, dajem ostavku, obećao je.

Neslužbeno se doznaje da Ribić na sastanku izjavio da više nema o čemu pregovarati. Htio je prekinuti pregovore uz potporu nekih kolega iz drugih sindikata, a predstavnici nekih sindikata su bili protiv. Pregovarački odbor Vlade povukao se na dodatne konzultacije. Nakont toga odlučeno je da su pregovori završeni.

U izmjenama TKU-a predlaže se smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplata božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplata jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže se da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla. Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5% na 0,3% po godini staža.

16. travanj 2024 09:19