Hrvatska
StoryEditor

Sjećate li se što se danas slavilo?

25. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Kumrovec je danas i sutra mjesto multimedijalnih događanja, a razlog nije novi festival već Titov 120 rođendan.

Datum koji je prije 30-tak godina bio jedan od najznačajnih državnih praznika, poznat kao Dan mladosti, i ove će se godini obilježiti u rodnom mjestu Josipa Broza Tita. Program će započeti u petak u 20 sati koncertom Marka Brecelja, bivšeg frontmena slovenske grupe Buldožer, danas kantautora i voditelja Omladinskog kulturnog i socijalnog centra (MKSC) iz Kopra.

Brecelju će se u dvorani Bratstvo Spomen doma pridružiti Damir Avdić, underground glazbenik, pisac i glumac, te dvojac pod imenom Seine koji će nastupiti s akustičnom gitarom, udaraljkama i harmonikom. Program drugog dana proslave u Kumrovcu započinje projekcijom dokumentarnog filma Cinema Komunisto, srpske redateljice Mile Turajlić. Kroz priču Leke Konstantinovića, Titovog osobnog kinooperatera gledatelji će moći upoznati Tita kao velikog filmofila kojem je Konstantinović tijekom 32 godine prikazao 8801 film.

Na kraju dana, pa do duboko u noć, posjetitelje očekuje glazbeni program uz nastupe bendova Zadruga, Kimiko, Sopot (BiH), Filiamotsa (FR) i The Ghen (SLO). Neće izostati ni tradicionalno okupljane ispred Titove rodne kuće. Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine na Titovu inicijativu, a 1957. događaj je proglašen Danom mladosti. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom, premda je Tito rođen 7. svibnja. Godine 1987. u Sloveniji je izbio skandal kada je objavljen plakat za Dan mladosti, koji je podsjećao na plakate njemačke nacionalsocijalističke stranke kada je ona bila na vlasti. Ipak, skandal je utišan i priredba je održana. Sljedeće godine, 1988., posljednji je put na beogradskom stadionu održana priredba za Dan mladosti.

19. travanj 2024 10:19