Hrvatska
StoryEditor

Skriveni biseri hrvatskih županija

04. Prosinac 2015.

’Skriveni biseri hrvatskih županija’ naziv je prve foto monografije Hrvatske zajednice županija, a ona je javnosti predstavljena danas u prostorijama Hrvatskog Novinarskog društva. Ovakva gotovo raskošna manifestacija uz tamburaše, klape i cimbala, prezentacija je vrijednosti koju Hrvatska zajednica županija želi predstaviti javnosti dok se ovih dana nekoliko kilometara dalje odlučuje o sudbini teritorijalnog ustroja države i opstanku istih.

Među mnoštvom župana i predstavnika županija, našao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić , koji je za njega u neuobičajeno kratkom obraćanju okupljenima izjavio kako je Hrvatskoj potrebno samo malo više zajedništva pa da svi zajedno bolje živimo. Nešto su više o vrijednosti ove foto monografije, kao i aktualnoj političkoj situaciji rekli Tomislav Tolušić, župan Virovitičke-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županije Goran Pauk.

- Sljedeći puta mogli bi izdati knjigu o 1000 uspješnih EU projekata i isto toliko nadležnosti koju ova zajednica uspješno vrši. Županije su institucije s najmanje zaposlenih, a s najviše doprinosa državi. Možda nismo važni vladi ili saboru, ali zasigurno jesmo hrvatskom građaninu – izjavio je Tolušić, te dodao kako ova monografija govori o onim malim mjestima i njihovim ljepotama, a za koje najbolje znaju župani koji svakodnevno tamo odlaze.

Predsjednik Bauk izrazio je zadovoljstvo izlaskom ove knjige čija je priprema za izradu trajala osam mjeseci, te istaknuo kako je zadaća Hrvatske zajednice županije da bude ravnopravan partner institucijama prilikom donošenja raznih propisa, te formiranja i provedbe zajedničke politike koja se tiče uloga i nadležnosti županija u ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju Republike Hrvatske.

Urednica ove 180 stranica duge foto monografije je Melita Pavlek, a ovakav koncept, kako je rekao recenzent Miroslav Ambruš Kiš, u nas još nije viđen u jer se ova zbirka podataka i fotografija sintetizira po kriteriju ’što je najbolje u mojoj županiji.   ’

08. svibanj 2024 01:44