28. siječanj 2016.

Škrlec: Kružna ekonomija može biti pokretač gospodarstva i zapošljavanja

Uvođenje načela kružne ekonomije u postupak javne nabave ključan je faktor za učinkovito korištenje europskih fondova

Kružna ekonomija može biti pokretač gospodarstva i zapošljavanja, a uvođenje načela kružne ekonomije u postupak javne nabave ključan je faktor za učinkovito korištenje europskih fondova, kazao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec na međunarodnoj konferenciji o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu u jugoistočnoj Europi, održanoj u srijedu u Bruxellesu, priopćeno je iz njegova ureda.

- Tri su važne pretpostavke za uspješnu primjenu kružne ekonomije u Hrvatskoj - višerazinsko upravljanje za pokretanje potencijala europskog novca od strane javne uprave, formiranje tržišta sekundarnih sirovina kao preduvjet za dugoročnu održivost projekata i zelena javna nabava. Kako bi se stvorila nova zelena radna mjesta i zazelenila postojeća, ključnu ulogu u tome ima javna uprava, rekao je Škrlec na 2. međunarodnoj konferenciji "Ulaganja u komunalnu infrastrukturu u zemljama jugoistočne Europe".

Konferencija je okupila brojne predstavnike vodećih tvrtki iz komunalnog gospodarstva, jedinica lokalne samouprave, projektante, financijere i odvjetnička društva, predstavnike gradova, županija i općina, te veliki broj sudionika iz različitih europskih institucija, NGO organizacija i lobističkih ureda, veleposlanstava i misija pojedinih zemalja.

Osim zastupnika Škrleca, na konferenciji su prisustvovali i slovenski zastupnik Franc Bogovič te hrvatski zastupnici Tonino Picula i Ivana Maletić.

Organizator konferencije je časopis Komunal, informativno glasilo za komunalnu i okolišnu tematiku u zemljama jugoistočne Europe, a glavni partner konferencije tvtka Tehnix d.o.o., jedan od europskih lidera u proizvodnji tehnologija za zaštitu okoliša. Kao jedan od glavnih suorganizatora konferencije je i Europski ured za zaštitu i razvoj (EBCD), navodi se u priopćenju.