Hrvatska
StoryEditor

Slavonija napokon povezana sa svijetom

15. Travanj 2014.

Financijsko izvješće Hrvatske turističke zajednice, koje nije prihvaćeno na prošlom Vijeću HTZ-a (zbog čega je sa čelne funkcije direktorice smijenjena Meri Matešić), uskoro će se naći na dnevnom redu Sabora HTZ-a.

Darko Lorencin, ministar turizma, na današnjoj je sjednici Vijeća HTZ-a, članovima predložio da se pri preraspodjeli sredstava za 2014. uvrste dvije nove stavke financiranja, a to je promocija Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu i dodatna promocija na trenutno vrlo osjetljivim tržištima Rusije i Ukrajine. Hrvatska, naime, prvu utakmicu igra s Brazilom, međutim, prema riječima Lorencina, glavni marketinški prostor na tom tržištu je odavno iskorišten pa će se Hrvatska morati zadovljiti on-line i ostalim vidovima promidžbe.

Prema izvješću o aktualnom stanju na tržištima, nakon prva dva "plodna" mjeseca, u ožujku bilježimo pad, i to sedam posto u dolascima i 16 posto u noćenjima. Kumulativno smo u prva tri mjeseca ostvarili rast od 0.7 posto u dolascima i pad od 5.7 posto u noćenjima. Turistički stručnjaci slabom ožujku prisuju različiti termin Uskrsa koji je prošle godine bio krajem tog mjeseca.

Kako je vidljivo iz podataka, interes za Hrvatskom trenutno stagnira na svim tržištima, na nekima već godinama, na nekima, poput Skandinavije i Baltika trenutno, međutim članovi Vijeća to smatraju normalnom pojavom u ovom dijelu godine.

HTZ je odobrio i potpore za održavanje top velikih događanja u 2014. koji privlače više od 10 tisuća posjetitelja. Od 21 zahtjeva odobreno je 10 projekata u vrijednosti 104 milijuna kuna, od kojih HTZ daje potporu u visini 4,7 milijuna kuna. Među njima su se našli glazbeni festivali poput Ultra Europe, Outlook, Inmusic, Fresh Island, zatim Špancirfest, Rječki karneval, Rapska fiera i najatraktivniji događaj godine, Red Bull Air Race koji se prošlog vikenda održao u Rovinju. Donesena je i odluka o potporama za projekte u slabo razvijenim područjima, u iznosu od pet milijuna kuna.

Među njima se prvi put našao projekt koji je ujedno izazvao najviše pažnje i kojeg HTZ financira sa milijun i pol kuna, a to je uvođenje međunarodne Ryan Airove dnevne zrakoplovne linije između Londona i Osijeka, čime se otvaraju brojne mogućnosti na britanskom tržištu. Letovi su krenuli 04. travnja i trajat će do kraja rujna. Članovi Vijeća složili su se da ovu priliku trebaju iskoristiti svi stakeholderi pet istočnih županija, uključujući putničke agencije, kreatore eno-gastro i kulturnih sadržaja, privatne iznajmljivače i sl.

Na dnevnom redu našao se i izbor Povjerenstva za odabir novog direktora kojeg čini predsjednik Ratomir Ivičić (ujedno Lorencinov zamjenik) te članovi Davor Ižaković, Kristian Šustar, Ante Mihić i Boris Žgomba. Javni natječaj za novog direktora raspisan je prošlog tjedna, a u prvoj polovici svibnja će se znati kandidati.

24. travanj 2024 06:56