Hrvatska
StoryEditor

Slavonska metropola osim proizvodnje hrane, treba razvijati i ICT sektor

20. Svibanj 2014.

Grad Osijek ima tradicionalnu gospodarsku infrastrukturu u kojoj prevladavaju proizvodi niske i srednje tehnološke razine, a cilj je da se, uz tradicionalne industrije, stvaraju proizvodi više dodane vrijednosti u bilo kojoj djelatnosti, istaknuto je na današnjem predstavljanju Studije razvoja Osijeka do 2020. godine u osječkoj Županijskoj komori.

Autorica studije profesorica osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer kazala je kako tradicionalnu gospodarsku strukturu oblikuju prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, koje čine 75 posto ukupne zaposlenosti i 85 posto ukupnih prihoda.

Dodala je kako je u takvoj strukturi prerađivačka industrija ima gotovo 74 posto proizvoda niske ili srednje niske tehnološke intenzivnosti, a s takvim proizvodima se, zbog jake konkurencije, ne može ići na međunarodno tržište.

Singer smatra kako Osijek u budućem razvoju ne treba bježati od kvalitete prirodnih resursa koji ga okružuju, prvenstveno za proizvodnju hrane, ali to ne znači da se trebaju proizvoditi proizvodi s niskom količinom znanja i tehnologije, u čemu značajnu ulogu mora imati osječko Sveučilište.

Ocijenila je kako uz tradicionalne djelatnosti, poput proizvodnje hrane ili građevinarstva, treba razvijati sve djelatnosti vezane za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.

U studiji se, uz ostalo, ističe, kako su neke od prednosti u planiranju budućeg razvoja jaki trgovački kapaciteti, obrazovna infrastrukutra te industrijska i obrtnička tradicija, dok se kao slabosti i prijetnje navode starenje stanovništva i depopulacija, odlazak mladih i stručnih ljudi, nedostatak liderskog kapaciteta te financijski slaba lokalna uprava.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je kako je ovo najvažniji dokument na kojemu će se temeljiti operativni planovi i budući projekti Gradske uprave, a jedan je od preduvjeta za prijavu na europske fondove.

Najavio je kako će se se o studiji raspravljati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća za desetak dana.

19. travanj 2024 14:06