Hrvatska
StoryEditor

Slavonski Brod je pred kolapsom

09. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Zbog neodgovornog ponašanja oporbenih gradskih vijećnika, Slavonskom Brodu prijeti kolaps; Grad nema proračun ni Odluku o privremenom financiranju pa ne može raspolagati svojim računom, a Vlada još nije donijela najavljeni posebni zakon koji bi se trebao primjenjivati u ovakvim slučajevima, upozorio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara na današnjoj je konferenciji za medije ponovno apelirao na ministarstva financija i uprave da izdaju naputak na koji način Grad Slavonski Brod može raspolagati svojim računom, budući da se na ovaj način dovodi u pitanje normalno funkcioniranje gradskih škola, dječjih vrtića, Javne vatrogasne postaje te ostalih korisnika gradske riznice.

Slavonski Brod jedini je hrvatski grad koji još nema proračun, a nakon njegova odbijanja, oporbeni gradski vijećnici protuzakonito su usvojili Odluku o privremenom financiranju Grada. Gradonačelnik Duspara Odluku je obustavio, a njezinu nezakonitost jučer je potvrdio i Ured državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji. U novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj) samoupravi stoji kako će se u ovakvim slučajevima postupati prema posebnom zakonu, no takav zakon u Hrvatskoj još uvijek ne postoji.

Duspara je podsjetio da u ponedjeljak počinje nastava, a zbog nemogućnosti daljnje nabave energenata, pitanje je kako će se učenici grijat

-Zbog neodgovornosti gradskih vijećnika, bez naputka ministarstava u ovom zakonskom međuprostoru, Slavonskom Brodu prijeti kolaps. Ne možemo dozvoliti da škole i vrtići te neophodne gradske službe, kao što su vatrogasci, postanu kolateralne žrtve gradske političke elite- upozorio je gradonačelnik Slavonskog Broda.

25. travanj 2024 03:23