Hrvatska
StoryEditor

Sljedeći na redu za restrukturiranje su građevinari

20. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ministar financija Slavko Linić nastupio je u utorak pred prestavnicima stranih investitora Njemačke, Austrije i Švicarske. Njih više od 200 napunilo je veliku dvoranu Kongresnog centra Forum, dok su samu konferenciju organizirala veleposlanstva triju zemalja njemačkog govornog područja.

Govorio je tako Linić o svemu učinjenom u ovoj i najavio što slijedi u 2013. godini.- Puni porez na nekretnine platit će svi oni čije nekretnine neće biti u funkicji - rekao je ministar Linić prilikom najave uvođenja novog nameta sljedeće godine i napomenuo kako od plaćanja neće biti izuzeti ni građani, ni tvrtke, ali ni država. Objasnio je razlog uvođenja novih trošarina time što Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Predstavnicima farmaceutskih tvrtki bilo je ugodno čuti da će se svi dugovi zdravstva biti plaćeni najkasnije do 1. veljače 2013., dok će nakon toga biti uredno plaćani u roku do 60 dana. Za podmirenje tog 4 milijarde teškog duga podignut je kredit, ali Ministarstvo financija očekuje za plaćanje u gotovini ‘brisanje‘ kamata na nedospijele račune. Osim toga, Linić je objasnio okupljenima kako će se Zakon o financijskom poslovanju potpuno provoditi što znači da svi koji ne plate svoje dugove do roka plaćanja od maksimalnih 60 dana ići u predstečajnu nagodbu gdje će glavnu riječ imati vjerovnici dok će sami dužnici moći predstaviti rješenje problema svojih dugova.

Ukoliko netko od vjerovnika od tog rješenja odustane na zadnjoj instanci, tj. na Trgovačkom sudu, slijedi brza likvidacija poslovnog subjekta. Što se pak tiče tvrtki u državnom vlasništvu, Linić je najavio rješavanje problema HŽ Carga u čiju će vlasničku strukturu ući strani partner. Iako nije rekao o kome se radi, domaći su mediji više puta pisali da je to Deutsche Bahn. Slijedi i ulaganje u sektor prijevoza putnika, a to znači obnova postojećih lokomotiva, ali i vagona.

- Sljedeći industrijski sektor koji će se naći u restruktiriranju će biti građevinski, a to znači da će se uskoro znati što će biti s Konstruktorom, Dalekovodom i ostalim građevinarima - rekao je Linić i jasno rekao kako je nelikvidnost najveći problem s kojim se susreće domaće gospodarstvo.

Još jednom je ponovio da u mandatu ove Vlade neće doći do smanjenja PDV-a, ali isto tako da će se ukinuti nultu stope PDV-a do ulaska u Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013.- To se odnosi i na lijekove, ali ne očekujem da će isti poskupjeti jer u sadašnju cijenu uključeno je i financiranje neplaćanja dulje od godine dana - rekao je Linić i potvrdio uvođenje nižeg PDV-a u turizmu. Što se tiče privatizacije, u sljedećoj godini očekuje prihod u proračunu od tri milijarde kuna, a to bi prije svega trebali (pri)donijeti prodaja Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. U zadnjem dijelu konferencije, Linić je odgovarao na pitanje okupljenih poduzetnika koje je zanimalo hoće li država financirati izradu kataloga investicija na što je Linić rekao da za tim nema potrebe jer privatni investitori koji imaju novac to ne trebaju jer trenutno ima sasvim dovoljno ulagačkih prilika, pogotovo u energetici, turizmu i vodnom gospodarstvu.

04. svibanj 2024 00:57