Hrvatska
StoryEditor

Službeni prijedlog novog guvernera HNB-a

03. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Odbor za financije i državni proračun održat će sjednicu kojoj je kao prva točka predloženog dnevnog reda najavljen prijedlog za imenovanje guvernera Hrvatske narodne banke.

Raspravljat će se, među ostalim, o dopuni Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom i prijedlogu zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Premijer Zoran Milanović još je prije nekoliko tjedana potvrdio da će novi guverner Hrvatske narodne banke biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guverenera Željka Rohatinskog. HNB nastavlja om, rekao je premijer.

Dodao je kako je osobno bio sklon varijanti da Rohatinski ostane još dvije godine na čelu HNB-a, ali dodao je, s tim je bilo nekoliko problema. Prvo, to nije zakonski čisto rješenje. Guvernera HNB-a se bira na šest godina i samo iznimno se prekida. Drugo, i Rohatinski nije na kraju bio sklon takvom rješenju.

Rohatinski u Hrvatskoj uživa velik ugled, no Vlada je ta koja odlučuje i njihova odluka o smjeni guvernera HNB-a je legitimna, izjavio je predsjednik Ivo Josipović.

23. travanj 2024 12:28