Hrvatska
StoryEditor

Službeno počela kampanja za lokalne izbore

05. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

U ponoć je počela i službena kampanja za lokalne izbore, koji će se održati za dva tjedna. Ona neslužbena traje već tjednima. Kampanja će trajati 13 dana i zasigurno će biti burna. Za političke dužnosti bori se 3100 kandidacijskih lista za vijeća i skupštine te 2180 kandidata za načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Promidžba se mora voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a svako drukčije ponašanje i način vođenja takvih aktivnosti u suprotnosti je sa zakonom i etikom izbornog ponašanja. DIP podsjeća da sudionici izbora u troškove izborne promidžbe moraju uvrstiti i one nastale prije početka službene izborne promidžbe, neovisno o tome s kojeg su računa ti troškovi podmireni, a odnose se na izborne materijale koji se upotrebljavaju i u vrijeme promidžbe.

Primjerice, u slučajevima kada su plakati za izbornu promidžbu naručeni, izrađeni, postavljeni ili plaćeni s računa za redovito poslovanje izbornog sudionika prije početka izborne promidžbe, a nisu uklonjeni nakon njezina početka, ili kada je spot koji se emitira nakon 5. svibnja naručen, izrađen ili plaćen s tog računa prije početka izborne promidžbe. Isto vrijedi i za usluge agencija koje su osmislile promidžbu, u cjelini ili dijelom, a koje se koriste nakon početka službene promidžbe i naručene su, izrađene ili plaćene prije.

Financiranje izborne promidžbe će s mjerodavnim izbornim županijskim, gradskim i općinskim povjerenstvima nadzirati DIP, uključujući i moguće nepravilnosti ako se kandidati kao dužnosnici županija, gradova i općina za promidžbu koriste sredstvima proračuna tih jedinica, uredskim prostorijama, službenim vozilima, uredskom opremom i slično.Kandidati koji obavljaju neku od tih dužnosti smiju i trebaju to nastaviti činiti u vrijeme provedbe izbora, ali ne na način koji bi predstavljao njihovu ili promidžbu političkih stranaka za raspisane izbore, upozorava DIP.

20. travanj 2024 14:42