Hrvatska
StoryEditor

Smanjuju se minusi na tekućim računima građana?

19. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Prema pisanju Jutarnjeg lista jedna od izmjena koju bi trebao donijeti novi prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju je ‘rezanje‘ minusa u bankama na samo jednu plaću.

Umjesto minusa i do tri plaće, banke će ubuduće građanima moći odobravati skupe kredite na tekućim računima samo do iznosa mjesečne plaće, a o ovom prijedlogu ministri će raspravljati na jednoj od idućih sjednica Vlade. Zakon priprema Ministarstvo financija, a osim limitiranja minusa, prema neslužbenim informacijama, mogu se očekivati i promjene definiranja kamatnih stopa.Razlog ovog dodatnog šoka za građane je namjera ministra financija Slavka Linića da ‘ograniči samovolju banaka‘ te da se zakonom propišu izračuni kamatnih stopa. Postojeći Zakon o kreditnim institucijama nije na odgovarajući način definirao ovo područje, što je bankama ostavljalo prostor da same određuju visinu kamatnih stopa.

Bankari zasigurno neće biti sretni s ovakvom eventualnom odlukom Vlade, a jedan od izvora Jutarnjeg lista iz bankarskog sektora rekao je kako te izmjene nisu u skladu s direktivama Europske Unije, a ‘država ulazi u diskrecijski prostor i narušava tržišni princip‘. Kada je riječ o minusima, kaže, ‘time će na gubitku više biti građani, mi uvijek možemo ponuditi neki drugi kreditni proizvod‘.Ubuduće bi trebali postojati fiksni primici, poput plaće, te varijabilni primici koji uključuju bonuse. Oni će morati biti u primjerenom odnosu. Identificirat će se radnici koji imaju značajan utjecaj na profil rizičnosti kreditne institucije i za njih će vrijediti posebna pravila u vezi s varijabilnim primicima: značajan dio morat će se odgoditi i isplatiti u obliku financijskih instrumenata. To znači da se bonusi neće moći u cijelosti isplatiti odmah u gotovini. Također, u slučaju financijskih teškoća, menadžeri će ostati bez naknada.

20. travanj 2024 13:29