Hrvatska
StoryEditor

Snižavaju cijene vina i vode

17. Prosinac 2012.

Upravno vijeće Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela odlučilo je danas da će obiteljski i mali hoteli sniziti cijene hrvatskim vinima i vodi.

Odlukom Upravnog vijeća Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela utvrđeno je da će sve njene članice od početka 2013. godine sniziti cijene svim hrvatskim vinima i vodama u svojoj ponudi za 10 posto, što je odgovor i naša podrška odluci Vlade RH o smanjenju PDV-a na hranu i piće u turističkom sektoru na 10 posto, a koja stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine. -Vjerujem da će ta odluka otvoriti i daljnja promišljanja kako formirati cijene radi jače konkurentnosti na tržištu- kazao je danas Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge OMH na njenoj redovnoj Skupštini koja se u ponedjeljak i utorak održava u karlovačkom hotelu Korana-Srakovčić. 

I sam zatečen ovom najavom, ministar turizma Veljko Ostojić, koji je nakratko sudjelovao u radu okruglog stola NU OMH-a, pozdravio je najavu te konkretne reakcije malih hotelijera, usporedivši sličan odgovor koji su na smanjenje PDV-a dali i hotelijeri u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, a posljedica takve poslovne politike bilo je opće sniženje cijena, povećanje investicija i zapošljavanja u hotelskom sektoru. 

Dotaknuvši se konkurentnosti i investicija, ministar Ostojić najavio je također vrlo konkretne mjere dogovorene već s Minsitarstvom poduzetništva i obrta te HBOR-om, od kojih vrlo ambiciozno zvuči projekt pod nazivom ‘Tisuću bazena za Hrvatsku‘. - Riječ je o programu koji je u službi obogaćivanja bazične ponude, ali i u cilju produljenja turističke sezone, kojim do kraja mandata namjeravamo bespovratno sufinancirati izgradnju bazena u hotelima. Paralelno s time, s kolegama iz Ministarstva graditeljstva radimo na izmjenama pravilnika za objekte za koje nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu, i vjerujem da ćemo do proljeća postići to da za bazene površine do 50 kvadratnih metara neće biti potrebna građevinska dozvola. To možda ne izgleda kao velik pomak, ali temeljem naših informacija dobivenim od najznačajnijih turoperatera koji rade u Hrvatskoj, sezona u identičnim ili vrlo sličnim hotelskim objektima na istim lokacijama, a koji imaju bazen, sezona u prosjeku produžuje za osam tjedana, kazao je ministar Ostojić. 

Uz financijsko-kreditne programe, Ostojić je i kao mjere podizanja konkurentnosti hrvatskog turističkog sektora naveo i zahvate u smislu optimizacije zakonodavnog okvira, što se odnosi na izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o pružanju usluga u turizmu, Zakona o turističkim zajednicama, te za ukupni investicijski ciklus posebno važnog Zakona o turističkom zemljištu. Govoreći o unaprjeđenju komunikacija hotelskog sektora s tržištem, Ostojić je spomenuo i podprojekte u koje se zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta ulaže u nužnu edukaciju svih vidova turističkih kadrova s posebnim naglaskom na destinacijsko upravljanje, a za što je predviđeno 21,5 puta više sredstava nego do sad. Šime Klarić naglasio je financijsku stabilnost kao jednu od osnova opstanka i razvoja malih hotela, i u tom kontekstu pozdravio je financijski program koji bi mnogim malim hotelima, kojima su nužne investicije radi obnove kapaciteta i obogaćivanja sadržaja, mogao doista i pomoći. 

- Mali obiteljski hoteli su već četiri godine bez poticaja za investicije i uspješno poslovanje i uspostavu rentabilnog cjelogodišnjeg poslovanja. Sada je u suradnji s HBOR-om nova ponuda za vrlo povoljno kreditiranje, kojom je udio kredita bez PDV-a u investiciji povećan sa 75 na 85, pa čak i do 100 posto, umjesto ranijih maksimalnih 50 posto bez PDV-a. Rok otplate kredita produljen je na 17 godina uz četiri godine počeka, a kamatna stopa privremeno je smanjena na 1 do 3 posto, odnosno pet posto za one kod kojih izvoz nije prevladavajući u prometu. Ovo kreditiranje omogućeno je i u kunama bez devizne klauzule, i mislim da su ovakva sredstva prihvatljiva. Financijska stabilnost stvara kvalitetu, kvaliteta povećava konkurentnost i potražnju, a njome se zatvara ta spirala financijske stabilnosti. Do sada je ta spirala bila uzlazna, i ne smijemo dopustiti da krene u suprotnom smjeru, kazao je Šime Klarić. 

06. svibanj 2024 02:17