Hrvatska
StoryEditor

Socijalno ugroženim građanima Vlada pomaže s 200 kuna mjesečne naknade za energente

27. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Građanima koji su u osobito teškom socijalnom položaju odobrit će se posebna naknada od 200 kuna mjesečno za plaćanje struje, plina ili nekog drugog energenta.

Tako je u četvrtak s distributerima energenata dogovorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Tako bi Vlada već idućeg četvrtka trebla donijeti uredbu po kojoj bi se energetska naknada uvela 1. listopada. 

- Obavili smo razgovor s tri najveća isporučitelja energenata, među kojima je i HEP, te dogovorili model po kojem će se novci za naknade osiguravati iz njihove dobiti, izjavila je Opačić.

To neće biti novac iz državnog proračuna, a ni HEP radi toga neće povećavati cijenu struje, pojasnila je Opačić dodajući da se s ostalim isporučiteljima, čija je dobit mala, dogovaraju određene kompenzacije. Pravo na energetsku naknadu ili 200 kuna mjesečno imalo bi 125.000 građana koji su korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine. 

Ujedno, poručila je kako su izmjene Zakona o socijalnoj skrbi rezultirale uštedama koje su omogućile povećavanje minimalnih naknada. Tako će se za 11.090 radno nesposobnih samaca naknada povećati s 800 na 920 kuna, a za djecu samohranih roditelja s 320 na 440 kuna mjesečno. Po podacima Ministarstva, riječ je o 3.103 djeteta samohranih roditelja, koji su do sada primali zajamčenu minimalnu naknadu. 

29. travanj 2024 00:43