Hrvatska
StoryEditor

Šolta postaje veliko imanje

21. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Poljoprivredni klaster Šoltanka sa otoka Šolte odlučio se za neobičan i hvalevrijedan potez: sva zapuštena i neobrađena polja na otoku pretvoriti u proizvodne pogone prenosi HRT.

Ovim bi se projektom  riješio i velik problem zemljišnih knjiga, a prvoj fazi obrađivala bi se polja Donje Šolte - Grohote, Srednje Selo, Donje Selo. Šoltanski načelnik Nikola Cecić Karuzić rekao je kako se trećina stanara slaže s odlukom o ukrupnjavanju zemljišta te da je sve razrađeno do detalja. Bez promjene vlasništva, tvrdi klaster, ujedinit će se posjedi i dobiti veliko imanje, kako bi mogli profitabilno proizvoditi.

Općina Šolta apsolutno stoji iza ovoga projekta i vjeruje da bi se na ovaj način otok na velika vrata vratio među najbolje poljoprivrdne proizvođače. Već sada autohtono vino Dobričić, maslina Levatinka, proizvodnja ulja i meda na otoku daju dobar vjetar u leđa. S radovima u polju počinje se već ovoga proljeća, urodi sezonskog voća i povrća prema planu trebali bi biti na tržnici već ovoga ljeta. U sivilu otkaza i propadanja tvrtki ovako dobra ideja čini se kao da je došla iz neke druge Hrvatske.

04. svibanj 2024 09:37