Hrvatska
StoryEditor

Spajanje Londona i Frankfurta moglo bi značiti i jeftinije trgovanje za Hrvate

16. Ožujak 2016.

Apetiti za spajanjem/preuzimanjem nekog od velikih svjetskih operatera, Deutsche Börsa mogla bi uskoro napokon zadovoljiti. Naime, Deutsche Börsa i Londonska burza (LSE) dogovorili su uvjete udruživanja na ravnopravnim osnovama kojim će nastati jedno od najvećih tržišta u svijetu.

Informacija objavljena u srijedu samo je svojevrstan zaključak pregovora koji imaju itekakvu političku posljedicu, s obzirom na britanski referendum o odcjepljenju od Europske unije. Prije nekoliko tjedana u pregovore se pokušao uplesti i američki burzovni operater Intercontinental Exchange (ICE), inače vlasnik Njujorške burza (NYSE). Inače, upravo je Deutsche Börsa prije pet godina pokušala kupiti Njujoršku, no sve je prekinula Europska komisija s argumentom da bi takvo spajanje dovelo do monopola u trgovanju derivatima u Europi.

Dakle, prema uvjetima sporazuma britanskog i njemačkog operatera, dioničari LSE-a bit će vlasnici 45,6 posto udjela u novoj kompaniji, dok će dioničari Deutsche Börse u svome vlasništvu držati 54,4 posto. Ovakvo spajanje ima smisla budući da bi se povezivanjem trebalo ostvariti godišnje uštede od 450 milijuna eura, što odgovara približno petini operativnih troškova od ukupno 2,2 milijardi eura koliko su dvije kompanije zabilježile u prošloj godini.

Londonska burza inače je vlasnik i Milanske burze kao i britanskih klirinških kuća, koje su zapravo i razlog preuzimanja. Naime, veliki dio napetosti između Velike Britanije i Europske unije proizlazi upravo iz toga što je financijski centar jedinstvene europske valute - londonski City - izvan eurozone. U 2011. sukob je eruptirao u pravnu bitku vođenu preko klirinških kuća koje su ključna točka financijskih aktivnosti jer burzovnim trgovcima jamče namiru čak i ako se druga strana financijski slomi.

U priopćenju dviju kompanija navodi se da će "kombinacija Londonske, Frankfurtske i Milanske burze stvoriti platformu za financiranje i promoviranje gospodarskog rasta europskih kompanija, a bit će atraktivna ponuda azijskim i američkim kompanijama koje traže pristup ulagačima i kapitalu". Novostvorena kompanija zadržat će sjedišta u Londonu i Frankfurtu, ali će nova holding kompanija UK TopCo imati sjedište u Londonu. Sada je sve na Europskoj komisiji koja mora dati svoj blagoslov i utvrditi bi li ovim spajanjem došlo do povrede tržišnog natjecanja i prevelike koncentracije vlasništva.

Burzovna preuzimanja i spajanja, doduše ni približno velika, dogodila su se i u ovom dijelu Europe. Zagrebačka je krajem prošle godine, preuzela Ljubljansku burzu uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj koja je dokapitalizacijom ušla u vlasništvo ZSE. A puno prije tog preuzimanja, Zagrebačka burza, Bugarska i Makedonska su 2014. godine pokrenule projekt SEE Link burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima s ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. Prije mjesec dana, tom su se projektu pridružile i Beogradska i Ljubljanska burza. Sljedeći korak u projektu je operativno uspostavljanje sustava za razmjenu naloga krajem ovog mjeseca. Istodobno, trebao bi biti predstavljen i ‘blue chip‘ indeks SEE LinX, koji će dodatno povećati vidljivost regionalnog tržišta. Očekuje se da će se na platformu već prvoga dana spojiti otprilike 8 članova Bugarske burze te po 10 članova Makedonske i Zagrebačke burze, a ukupno 387 vrijednosnih papira bit će dostupno za trgovanje.

I koja se poveznica svih ovih burzovnih događaja? Naočigled nikakva, no ne zadugo. Trenutno Zagrebačka burza koristi trgovinski sustav OMX, a Ljubljanska je 2010. preuzela sustav Xetra. Taj sustav koriste gotovo sve burze u okruženju, pogotovo članice CEE Stock Exchange Groupe koju čine burze u Budimpešti, Pragu i Beču, Ljubljana donedavno. Sustav Xetra koristi i Irska burza, Bugarska, burza na Malti, Hong Kong, Ujedinjena Arapske Emirati ali i Deutsche Börsa. OMX, koji koristi Zagrebačka burza, dio je švedsko-finske grupacije te NASDAQ-a. Prema posljednjim informacijama, prelazak Zagrebačke burze na Xetru kao novu trgovinsku platformu očekuje se u posljednjem kvartalu 2017., nakon punih 10 godina korištenja Nasdaq OMX X-Stream sustava.

- Poanta spajanja ovih velikih operatera i jest smanjenje troškova, ali i cijene usluge. Važno je da naši klijenti mogu jednostavnije trgovati na tim tržištima i da cijeli postupak bude jeftiniji. I do sada su mogli trgovati u Londonu i Frankfurtu. No, u Londonu je bilo skuplje nego na Xetri. Dođe li to spajanja Londona i Frankfurta, a povijest je pokazala da se to i ne mora na kraju dogoditi, našim brokerima i klijentima moglo bi biti jeftinije trgovanje – kaže Roman Rinkovec, član Uprave brokerske kuće Credos.

Napominje kako u inozemnom trgovanju klijent ima tri troška – domaćeg brokera, stranog brokera i kliring. Dođe li do „izbacivanja“ posrednika, cijeli postupak mogao bi biti jeftiniji. Budući da je u posljednjih 16 godina propao popriličan broj spajanja i preuzimanja burzovnih operatera, dok se ne stavi konačan potpis, nitko ne može biti siguran da će se i dogoditi. Podsjetimo LSE i Deutsche Börsa još su u svibnju 2000. godine najavili spajanje, što je i propalo.

18. travanj 2024 00:02