Hrvatska
StoryEditor

Split dočekuje 292 kruzera s 300 tisuća putnika

18. Ožujak 2016.

Lučki kapetan Vjekoslav Grgić kaže da je splitska luka već u ovom mjesecu imala tri uplova kruzera, koji su doveli njemačke turiste, dok će za Uskrs stići talijanski kruzer koji u Split stiže svake nedjelje od ožujka do kraja listopada. Riječ je o kruzeru Costa Mediterranea s 2.500 turista.

Ova bi godina, prema najavama, za splitsku luku mogla biti rekordna, jer će u nju uploviti 292 kruzera, što je 30 više nego lani te u Split dovesti 300 tisuća putnika, doznaje se iz Luke Split. U toj luci ističu da je interes golem te je već sada, iako se rezervacije primaju cijelu godinu, dolazak u sezoni 2017. najavilo već 229 kruzera.  Lučki kapetan Vjekoslav Grgić kaže da je splitska luka već u ovom mjesecu imala tri uplova kruzera, koji su doveli njemačke turiste, dok će za Uskrs stići talijanski kruzer koji u Split stiže svake nedjelje od ožujka do kraja listopada. Riječ je o kruzeru Costa Mediterranea s 2.500 turista.

- Rijetko kada nam se do sada događalo da u ožujku imamo već gotovo puni kapacitet za iduću sezonu, a za 2018. već imamo 20 upisanih, kaže Grgić.

Dodaje kako se u pravilu kruzeri u splitskoj luci vežu, a rijetko sidre.

- Neki su vezovi u luci već prošireni, dobili smo na dubini i sad imamo veće mogućnosti za vezivanje kruzera. Još su dva nova veza za kruzere duge 300 metara u izgradnji, a otvaranje prvog očekujemo početkom lipnja ove godine, dok će drugi biti gotov početkom iduće sezone, kaže Grgić.

Ističe i da već 2018. godine očekuje 400 uplova u luku po sezoni.

Talijanski brodar Costa Crociere najvjerniji je Splitu u čiju luku njegovi kruzeri Costa Mediterranea i Costa Classica uplovljavaju godinama. Tako su 2013. godine uplovili 23 puta i doveli oko 34.000 putnika, prošle godine 32 puta sa 72.000 putnika, dok su ove godine najavili 53 uplova.

Iako stižu iz cijeloga svijeta, najbrojniji turisti na kruzerima su iz Europe, a u zadnje vrijeme i iz Azije. Veliki kruzeri u Splitu se zadržavaju od 8 do 17 sati, dok oni manji znaju ostati duže. Turisti s kruzera već tradicionalno dolaskom u Split obilaze i Trogir, Salonu, Radmanove mlinice, Krku, a ostane li vremena i Međugorje.

Svi će kruzeri koji ove sezone uplove u Split biti privezani u luci, a samo najveći sidrit će se na ulazu u luku. Riječ je o 318 metara dugom kruzeru Celebrity Equinox s 3.000 putnika koji plovi pod malteškom zastavom. Kruzeri u splitsku luku uplovljavaju zadnjih 16 godina. U početku ih je dolazilo četdesetak po sezoni. Iz godine u godinu primjetan je rast dolazaka kruzera, a rekordna je bila 2008. s 258 uplova i 180 tisuća putnika.

20. travanj 2024 06:39