Hrvatska
StoryEditor

Splitu prijeti blokada računa zbog Spaladium arene

08. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Spaladium arena je zatvorena i zbog nedostatka tehničkih uvjeta za njezin rad otkazana su ranije dogovorena događanja u njoj.

Tvrtku Sportski grad TNT utemeljio je konzorcij tvrtki Konstruktora, IGH i Dalekovoda, koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. Poteškoće su nastale jer ne funkcionira ugovor o javno-privatnom partnerstvu te je grad Split dužan više od 20 milijuna kuna za najamninu dvorane, a s druge strane dvorana je dužna državi oko 2,5 milijuna kuna poreza, te oko 500 tisuća kuna dobavljačima. Zbog nagomilanih dugova račun grada Splita mogao bi se naći u blokadi.

Dogradonačelnik Splita Jure Šundov rekao je kako Grad nema namjeru platiti dugovanja Spaladium areni dok se ne riješe imovinsko-pravna pitanja u Lori na području gdje je izgrađena dvorana. Na tom se području osim Spaladium arene trebao graditi i poslovni centar ali to se nije dogodilo. Mi kao grad nemamo novca za plaćanje najamnine, a ukoliko bi se izgradio poslovni centar mi bismo ubrali dodatnih 70 miljuna kuna komunalnog doprinosa i iz tih sredstava mogli bismo plaćati najamninu, odnosno zajam za Spaladium arenu, kazao je Šundov. Vlada je spremna, radi prevladavanja poteškoća sa Spalaidum arenom, prepustiti gradu Splitu cijelu parcelu u Lori na kojoj je sagrađena Arena i na kojoj bi trebao biti izgrađen poslovni centar.

25. travanj 2024 09:32