Hrvatska
StoryEditor

SSSH poručio Vladi: Hitno osnujte vijeće za suočavanje s budućnošću

03. Ožujak 2017.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je u petak Vladu i predsjednika Andreja Plenkovića da žurno osnuje vijeće za suočavanje s budućnošću, kako bi se konačno definirao smjer razvoja Hrvatske u korist svih građana, a ne samo u interesu političkih elita i kapitala.

Hrvatska Vlada kao da nije svjesna kako je budućnost već počela, već se bavi prošlošću i vuče Hrvatsku u prošlost, poručili su iz SSSH.

Vlada je u četvrtak osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugoga svjetskog rata do proglašenja neovisnosti, a premijer Andrej Plenković poručio je kako je rad Vijeća, koliko god na prvi pogled djelovalo da brine o prošlosti, usmjeren na budućnost i nadilaženje društvenih podjela.

SSSH ističe kako bi se Vlada umjesto toga trebala baviti provedbom kurikularne reforme koja daje šansu mladima temeljem znanja i sposobnosti a ne ideološke opredijeljenosti te s budućnošću rada u uvjetima digitalizacije i osigurati sredstva za pravednu tranziciju ka novim radnim mjestima.

>>>Vlada osnovala vijeće za suočavanje s prošlošću, ‘povijesno-ideološkim pitanjima’

Vlada bi također, drže u SSSH-u, trbala raditi na povećanju stope zaposlenosti, uvođenju mjera koje će pomoći zapošljavanju slabije zapošljivih skupina i ne pridonositi širenju krugova siromaštva i osiguranju besplatnih radnika poslodavcima, kao i povećanjem plaća te pravednom raspodjelom kako bi ekonomski rast išao u korist svih a ne samo nekih.

- Još jednom podsjećamo kako su siromaštvo, nejednakost, neznanje, manipulacija informacijama i slično plodno tlo za bujanje populizma. Predsjednik Vlade često naglašava kako ne prihvaća populizam. Stoga ga pozivamo da u borbi protiv populizama svih boja upotrijebi provjerene alate s ciljem boljitka svih građana Hrvatske. Svi nezadovoljni takvim smjerom slobodni su iseliti se, primjerice u Mađarsku, ili Poljsku, ili Sjevernu Koreju, ističe u priopćenju predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Podsjeća i kako je SSSH svojom predizbornom platformom „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“ naglasio da je potrebno uspostaviti društveni konsenzus o smjeru društveno-ekonomskog razvoja Hrvatske.

- On mora počivati na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Hrvatska Vlada, međutim, i dalje slijedi tehnokratski proces Europske komisije koja inzistira na ekonomskom, ali ne i socijalnom aspektu razvoja, unatoč brojnim dokazima kako takav pristup ne daje rezultate, poručio je Novosel.

18. travanj 2024 17:48