Hrvatska
StoryEditor

SSSH protiv olakšavanja otkaza kod malih poslodavaca

08. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da SSSH u pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR) neće pristati na mogućnost da mali poslodavci daju otkaze svojim zaposlenicima bez obrazloženja jer poslodavci ne žele popustiti u vezi preraspodjele radnog vremena.

Pojasnio je kako je uvjet SSSH-a za prihvaćanje lakšeg otpuštanja radnika kod malih poslodavaca bio da se pitanje preraspodjele radnog vremena riješi tako da se tjedno radno vrijeme umjesto na 56 sati ograniči na najviše 50 sati, a sve preko toga isključivo može ići kroz kolektivne ugovore. Najveći je interes poslodavaca da im se omogući radno vrijeme do 60 sati tjedno, pa da onda rade što hoće i maltretiraju radnike, ustvrdio je Novosel.

SSSH je i dalje spreman u pregovorima o novom ZOR-u postići kompromis u korist 1,4 milijuna radnika i 380.000 nezaposlenih, poručio je Novosel.

Novosel je optužio predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa da je jučer razjedinio sindikalnu scenu time što je neslaganje oko instituta malog poslodavaca iskoristio kako bi svoju središnjicu prikazao kao jedinu zaštitnicu hrvatskih radnika.

Pojedinim sindikalnim središnjicama nije cilj postići kompromis i dogovor, već samo sebe staviti u prvi plan, rekao je Novosel.

24. travanj 2024 23:39