Hrvatska
StoryEditor

Standard & Poor‘s potvrdio kreditni rejting i prognozu Grada Zagreba

16. Veljača 2015.

Agencija Standard & Poor‘s potvrdila je važeći rejting Grada Zagreba za dugoročno zaduživanje ‘BB‘ i stabilnu prognozu, ukazujući na snažnu proračunsku izvedbu i kontrolu potrošnje.

Institucionalni okvir u kojem posluju tijela lokalne uprave u Hrvatskoj pogoršan je proteklih godina slijedom nastojanja središnje vlade da smanji porezno opterećenje stanovništva, napominju u agenciji. Time je smanjen kapacitet tijela lokalne uprave za prikupljanje prihoda, pri čemu su izmjene u sustavu oporezivanja osobnog dohotka navodno smanjile proračunske prihode Grada Zagreba za oko 12 posto prema rezultatima iz prošle godine, navodi se u priopćenju, objavljenom u petak navečer.

- Smatramo da će to nagristi financijsku poziciju grada, ali bi operativni proračunska izvedba trebala ostati snažna - procjenjuju u S&P-u.

Agencija je snizila rejting Grada Zagreba na važeći ‘BB‘ krajem siječnja prošle godine, slijedom sniženja rejtinga Hrvatske zbog višegodišnje recesije. Prema definiciji na internetskoj stranici S&P-a, ocjena ‘BB‘ sugerira da dužnički papiri uključuju "određenu razinu kvalitete i zaštite", ali i visoku razinu neizvjesnosti odnosno izložnosti nepovoljnim uvjetima.

U najnovijem priopćenju agencija je također upozorila da je zbog financijske potpore Zagrebačkom Holdingu podignuta razina zaduženosti Grada Zagreba, upozoravajući da će taj odnos ograničiti proračunsku fleksibilnost grada i povećati njegove potencijalne obveze. Teret duga ublažit će ipak očekivani snažni operativni viškovi, dodaju.

Stabilnu prognozu rejtinga u agenciji obrazlažu očekivanom strogom kontrolom operativne potrošnje, koja će po njima omogućiti Gradu Zagrebu da nastavi sa snažnom operativnom izvedbom i da smanji dug unatoč ekonomskoj stagnaciji i smanjenim prihodima od prireza.

Napominju da bi mogli poboljšati rejting, ako podignu rejting Hrvatske te ako Zagreb strukturno poboljša likvidnost. Rejting bi također mogao biti snižen, ako bude snižen rejting RH ili ako poboljšanje proračunske izvedbe odnosno izravnog duga u idućih 12 mjeseci bude sporije no što se očekuje. Razlog za smanjenje rejtinga moglo bi biti i dodatno pogoršanje likvidnosti zbog smanjenih gotovinskih rezervi, napominju.

19. travanj 2024 09:46