Hrvatska
StoryEditor

Stanje i nije tako tragično

29. Svibanj 2013.

Pad hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju, smatraju čelnici oporbe, pokazuje da su potrebne promjene u ekonomskoj politici, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) rekao je kako stanje i nije tako tragično s obzirom na loša očekivanja.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako danas objavljeni podatak o padu BDP-a od 1,5 posto u prvom tromjesečju na godišnjoj razini nije nikakvo iznenađenje.

- BDP jako pada, a Milanović kaže da ‘idemo dalje‘. On je sada otkrio ‘kružni tok‘ pa se vrtimo u krug umjesto da država potiče kvalitetne investicije - rekao je Karamarko novinarima tijekom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji. Saborska zastupnica HDZ-a Martina Dalić ustvrdila je pak kako je sve viđeno u prvom kvartalu upućivalo na to da će rezultat biti upravo ovakav.

- Sadašnja situacija traži promjenu u načinu vođenja ekonomske politike, vlada bi žurno trebala poraditi na poboljšanju investicijske klime i provođenju reformi - rekla je Dalić, koja ‘ne vidi puno prostora za naglo i iznenadno poboljšavanje trenda‘.

- Ono što radite danas, vidi se tek za šest do osam mjeseci, a današnje su mjere takve da se ne vidi mogućnost promjene trendova - ocijenila je bivša ministrica financija. Za predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara nastavak pada BDP-a isključivo je posljedica loših poteza u gospodarskoj politici. Ta se politika, smatra Lesar, oslanja na mjere štednje koje su uzrokovale pad kupovne moći i BDP-a.

- Monetarna se politika još bavi tečajem, bez utjecaja na cijenu kapitala, pa kad se sve to poveže, onda je ovaj minus očekivan - rekao je Lesar. Malo optimizma pokazao je, pak, predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je rekao da su očekivanja bila prilično loša pa zato ovaj pad ne izgleda tragično.

- Nije optimistično, ali je bolje nego što smo zapravo očekivali. To je zapravo u ovom trenutku dobro. Ako bi se u sljedeća dva kvartala popravila turistička sezona, uz, nadajmo se, bar jedan znatniji investicijski zahvat do kraja godine, možda bi ova godina mogla biti bez pada, što bih smatrao velikim uspjehom s obzirom na stanje u zemlji, ali i okruženju - rekao je Vidošević novinarima u Hrvatskome saboru.

18. travanj 2024 06:41