Hrvatska
StoryEditor

Stanje u regiji poboljšava se, Hrvatska iznimka

15. Svibanj 2014.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u svibnju a pesimizam se proširio i na regiju srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u svibnju za 10,2 boda, na 20,8 bodova, zabilježivši najveći pad među zemljama u regiji. U travnju porastao je za skromnih 5,9 bodova.

ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj stručnjaci na financijskim tržištima iznose očekivanja za idućih pola godine. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

Značajnije su u svibnju pogoršana i očekivanja za Poljsku, uz pad odgovarajućeg indeksa za sedam bodova.

Najviše su pak poboljšana očekivanja za Tursku, čiji je indeks uvećan za 18,3 boda, a pojačani optimizam vlada i u pogledu Mađarske, uz rast odgovarajućeg indeksa za devet bodova.

Procjene za regiju u cjelini pogoršane su, uz klizanje indeksa ZEW-a i Erste Banka za 6,1 bod, na 26 bodova.

Što se tiče aktualnog stanja u gospodarstvu, ocjena za Hrvatsku blago je pogoršana, uz pad odgovarajućeg indeksa za 2,3 boda, na minus 64,4 boda.

Slabija je i ocjena aktualnog stanja u češkom gospodarstvu, iskazana kroz klizanje odgovarajućeg indeksa za pet bodova.

Najviše se pak poboljšala ocjena stanja u mađarskom gospodarstvu, uz rast indeksa za 9,6 bodova.

Stanje u regiji u cjelini bolje je nego u prethodnom mjesecu, procjenjuju stručnjaci na financijskim tržištima, pa je indeks ZEW/Erstea porastao za četiri boda, na ukupno minus 6,7 bodova.

26. travanj 2024 11:47