Hrvatska
StoryEditor

Stanovanje budućnosti morat će voditi računa o energetskoj učinkovitosti

29. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanja održan je treći seminar Budućnost ugodnog stanovanja.

Zagrebački fakultet FER ugostio je 250 polaznika seminara o budućnosti ugodnog stanovanja koji je ove godine za temu imao integraciju obnovljivih izvora. Skup je u otvaranju pozdravio dekan FER-a Nedjeljko Perić koji je napravio uvod u cjelodnevno druženje. Istaknuo je važnost obnovljivih izvora, te je dao potporu skupu. Kroz predavanje studenti s različitih fakulteta dobili su uvid u važnost obnovljivih izvora.

- Svrha seminara je edukacija studenata, te povezivanje njih i profesora s tvrtkama iz tog sektora. Imamo jako dobar odaziv studenata, te smo prijave morali zatvoriti dva dana ranije nego planirano – rekla nam je Anica Keretić, voditeljica projekta BUS-a.

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje - SUPEUS je neprofitna udruga osnovana 2011. godine čiji su glavni ciljevi promicanje energetske učinkovitosti, održive gradnje i upotrebe obnovljivih izvora energije. Kao takva sadržajno je jedinstvena na razini studentskih udruga u Republici Hrvatskoj. Svi projekti Udruge tematski su usmjereni k podizanju svijesti među studentima, ali i šire, o nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije, održivih rješenja u gradnji te važnosti energetske učinkovitosti.

Najznačajniji takvi projekti su SUPEUS Case Study održani 2011., 2012. i 2013. godine, zatim izdavanje časopisa SUMA, te seminari za studente ‘Budućnost ugodnog stanovanja – BUS‘ održani 2012. i 2013. godine.

- Okupljamo oko 70 članova s osam zagrebačkih fakulteta, te s dva iz Maribora i tehničkog veleučilištau Zagrebu. Cilj nam je promicati interdisciplinarnost i na taj način nadopunjavati znanje koje dobivamo na fakultetima. Jako smo zadovoljni odazivom, te se nadamo da će sve više studenata prepoznati važnost ovakvih seminara – rekla je Marina Džunić, predsjednica SUPEUS-a.

Da su ovakvi događaji potrebni studentima pokazuje posjećenost i rezultati ankete o korisnosti i zanimljivost predavanja, te cijelog seminara. Oni ukazuju na potporu za buduću organizaciju ovog i sličnih projekata, kao i na želju za ponovnim sudjelovanjem na istima.

19. travanj 2024 02:12