Hrvatska
StoryEditor

Status quo odgovara i Crkvi i Vladi

07. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Među onima koji traže reviziju ugovora s Vatikanom je i saborski zastupnik i svećenik Ivan Grubišić, kao i neke nevladine udruge koje smatraju da je Katolička crkva privilegirana u odnosu na druge vjerske zajednice i da za razliku od ostalih društvenih skupina ne snosi teret krize.

Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze moramo poštivati. Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni ugovori nadređeni su nacionalnom zakonodavstvu. Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca, poručeno je tada iz Banskih dvora. Izjave Vladinih predstavnika potvrđuje i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić. -Nije bilo nikakvih, ni službenih ni neslužbenih, naznaka da bi Vlada mogla predložiti reviziju ugovora sa Svetom Stolicom, kazao je Ancić.

U programu Kukuriku koalicije nije bilo baš nikakve najave da bi moglo doći do promjene u načinu financiranja Katoličke crkve, a tu su temu tadašnji oporbeni čelnici u predizbornoj kampanji pažljivo izbjegavali, svjesni da bi time protiv sebe okrenuli crkvenu hijerarhiju i dali povoda HDZ-u da kao i 2007. plašeći građane povratkom ‘komunista‘ osigura koji glas više.

Crkva prema ugovoru o gospodarskim odnosima ima godišnje pravo na 300 milijuna kuna, a mjesečni iznos izračunava se umnoškom broja župa u Hrvatskoj (u 2011. bilo ih je 1544) i dvije prosječne mjesečne bruto plaće. Proračunski novac dijeli se tako da se sedam posto koristi za financiranje Hrvatske biskupske konferencije, a ostatak novca daje se biskupijama, s time da 70 posto sredstava biskupije dobivaju ovisno o svojoj veličini za uzdržavanje svećenika, biskupijske Caritase i gradnju i održavanje crkava.

26. travanj 2024 10:54