27. svibanj 2015.

Stečaj može biti druga šansa

- Tvrtke koje su u procesu predstečajne nagodbe najčešće nisu ostvarile zadovoljavajuće rezultate. Šezdeset i šest posto njih nije zaradilo onoliko koliko su planirali, a čak 86 posto ih nije uspjelo vratiti prvotne dugove - izjavio je Dejan Ljuština, partner u tvrtki PwC Hrvatska tijekom konferencije ’Kako izbjeći mogućnost stečaja?’ koja se u organizaciji PwC Hrvatska održala danas u zagrebačkom hotelu Esplanade.

- Vizija kojim pravcem žele krenuti,  promjena kulture u kompaniji, te strateško usmjerenje moraju biti prioriteti tvrtki u reorganizaciji, a odgovorni ljudi moraju znati i kako rezati kadar - smatra Ljuština, te dodaje kako je za mnoge hrvatske tvrtke već prekasno da se spase.  

Loši plasmani banaka na visokoj su razini, nema značajnih pozitivnih pomaka u BDP-u, a velik broj kompanija koje su pokrenule postupak stečaja i koje nisu redovne s isplatom plaća ne obećavaju sretnu budućnost.  

- Novi stečajni zakon možda neće biti revolucionaran, no napravit će čistke-  smatra Renata Duka, pomoćnica Ministra pravosuđa RH.

Denis Rukavina,  direktor financija u Metronetu ne smatra da stečaj mora nužno biti loša stvar.

– Mi smo tako dobili drugu šansu. Najveći problem je bio kako uvjeriti investitore da nam i dalje vjeruju.  Sam izraz ’stečaj’ ima negativnu konotaciju u javnosti -  objašnjava Rukavina.

Novi stečajni zakon stupa na snagu 1.srpnja, a kako je najavio odvjetnik Mićo Ljubenko, njegove najvažnije stavke su povratak automatskog stečaja, te činjenica da Fina više neće donositi odluke, već će isključivo prikupljati podatke za sud.