Hrvatska
StoryEditor

Stečaj može biti druga šansa

27. Svibanj 2015.

- Tvrtke koje su u procesu predstečajne nagodbe najčešće nisu ostvarile zadovoljavajuće rezultate. Šezdeset i šest posto njih nije zaradilo onoliko koliko su planirali, a čak 86 posto ih nije uspjelo vratiti prvotne dugove - izjavio je Dejan Ljuština, partner u tvrtki PwC Hrvatska tijekom konferencije ’Kako izbjeći mogućnost stečaja?’ koja se u organizaciji PwC Hrvatska održala danas u zagrebačkom hotelu Esplanade.

- Vizija kojim pravcem žele krenuti,  promjena kulture u kompaniji, te strateško usmjerenje moraju biti prioriteti tvrtki u reorganizaciji, a odgovorni ljudi moraju znati i kako rezati kadar - smatra Ljuština, te dodaje kako je za mnoge hrvatske tvrtke već prekasno da se spase.  

Loši plasmani banaka na visokoj su razini, nema značajnih pozitivnih pomaka u BDP-u, a velik broj kompanija koje su pokrenule postupak stečaja i koje nisu redovne s isplatom plaća ne obećavaju sretnu budućnost.  

- Novi stečajni zakon možda neće biti revolucionaran, no napravit će čistke-  smatra Renata Duka, pomoćnica Ministra pravosuđa RH.

Denis Rukavina,  direktor financija u Metronetu ne smatra da stečaj mora nužno biti loša stvar.

– Mi smo tako dobili drugu šansu. Najveći problem je bio kako uvjeriti investitore da nam i dalje vjeruju.  Sam izraz ’stečaj’ ima negativnu konotaciju u javnosti -  objašnjava Rukavina.

Novi stečajni zakon stupa na snagu 1.srpnja, a kako je najavio odvjetnik Mićo Ljubenko, njegove najvažnije stavke su povratak automatskog stečaja, te činjenica da Fina više neće donositi odluke, već će isključivo prikupljati podatke za sud.

26. travanj 2024 22:26