Hrvatska
StoryEditor

Stigle 4 ponude za savjetnika za privatizaciju Croatia osiguranja

30. Listopad 2012.

Ministarstvo financija zaprimilo je četiri ponude za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja.

Riječ je o tvrtki KPMG Croatia koja je ponudu predala sa tri partnera, Lazard Freres iz Pariza zajedno sa tvrtkom Ernst&Young Pariz, francuske banka BNP Paribas sa partnerom Interkapital vrijednosni papiri iz Zagreba te Deloitte iz Zagreba sa devet partnera. Vlada je na sjednici sredinom srpnja pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući. Ministrstvo financija je natječaj za usluge savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja objavilo 19. rujna i bio je otvoren do danas u 12,00 sati.

Tvrtka KPMG Croatia (sa partnerima KPMG Budimpešta, KPMG Milano i Wolf Theiss) za usluge savjetovanja traži 23,55 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 29,4 milijuna kuna s PDV-om.

Cijena ponude tvrtke Lazard Freres sa njegovim partnerom je 28,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 29,02 milijuna kuna sa PDV-om.

Za usluge savjetovanja BNP Paribas i partner traže 19,19 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 20,8 milijuna kuna sa PDV-om, dok je cijena ponude Deloitta i njegovih devet partnera 18,18 milijuna kuna bez PDV-a, tj. 22,7 milijuna kuna sa PDV-om.

Povjerenstvo Ministarstva financija će nakon izvršenog pregleda i ocjena zaprimljenih ponuda, sukladno odredbama dokumentacije za nadmetanje i važećeg Zakona o javnoj nabavi, najkasnije u roku od 30 dana od dana javnog otvaranja ponuda donijeti odluku o odabiru ili odluku o poništenju.

Kriterij odabira koji će se primjenjivati u ovom postupku ekonomski najpovoljnija ponuda te će se uz cijenu ponuda vrednovati i specifično iskustvo ponuditelja, adekvatnost plana i metodologije privatizacije te kvalifikacije i kompetentnost predviđenog osoblja za rad na ovom projektu.

Croatia osiguranje danas je objavilo i rezultate poslovanja. U prvih devet mjeseci 2012. godine bruto dobit povećana je prema istom razdoblju lani za 49,7 posto na 101,4 milijuna kuna, dok konsolidirana neto dobit Grupe Croatia osiguranje, koje se sastoji od 24 ovisna društva kćeri, iznosi 109,5 milijuna kuna i veća je za 32,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavljeno je danas iz te tvrtke. 

U devet mjeseci 2012. godine Croatia osiguranje je ostvarilo ukupnu zaračunatu premiju od 2,19 milijarde kuna. Pad premija iznosio je 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uzrokovan je prije svega lošom gospodarskom situacijom i nestankom određenih velikih poslovnih subjekata. Pritom je u životnim osiguranjima premija pala za 1,2 posto, a u neživotnim osiguranjima za 4,3 posto. Ukupni prihodi najvećeg hrvatskog osiguravatelja bilježe pad od 0,9 posto na 2,04 milijarde kuna, a kao dio zacrtane poslovne strategije racionalizacije i štednje, nastavljeno je i smanjenje rashoda, koji su iznosili 1,94 milijarde kuna i manji su za 2,6 posto ili 51,6 milijuna kuna, prema istom prošlogodišnjem razdoblju.Croatia osiguranja povećala je do kraja rujna ove godine kapital i rezerve za 7,3 posto ili 117,4 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, a povećanje kapitala na 1,72 milijarde kuna rezultat je, između ostalog, ostvarene veće dobiti.

27. travanj 2024 21:49