Hrvatska
StoryEditor

Stjepan Mesić ostao bez ureda, pokreće se postupak protiv Tomislava Karamarka

18. Svibanj 2016.

Konačno je u četvrtom pokušaju glasovanja u Hrvatskom saboru, u srijedu ujutro, utvrđen kvorum te se prešlo na glasovanje o zakonima koji su raspravljeni tijekom protekla tri tjedna. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić ostaje bez svog ureda, vozača i službenog vozila. Za takvu odluku glasovao je 81 zastupnik, 44 su bila protiv te četiri suzdržana.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (HDZ) poručio je kako se više neće ponoviti da Hrvatski sabor nema kvoruma, odnosno da zastupnici ne dolaze, te potvrdio kako se u parlament vraća Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i jedini kandidat za Karamarkova zamjenika na čelu HDZ-a. Karamarko je nakon sjednice Kluba Domoljubne koalicije izrazio nezadovoljstvo što je Sabor u petak izgubio kvorum, te tri puta za redom nije uspio glasovati.

- To je naprosto nemoguće, to su ljudi profesionalci koji moraju sjediti u Saboru i biti ovdje. To se više neće ponavljati, jer je to neogovorno prema biračima, naglasio je Karamarko.

Istovremeno, kako javljaju mediji, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedecih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela. Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu

24. travanj 2024 05:19