Hrvatska
StoryEditor

Što bi donijelo smanjenje PDV-a na jaja, brašno, svinjetinu, čokoladu i med?

16. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Linićev nasljednik, ministar Boris Lalovac početkom lipnja najavio je kako Vlada “razmišlja o snižavanju poreza na dio prehrambenih artikala, pogotovo na voće i povrće”.

Čini se kako je ministar tu izjavu temeljio na analizi koju je Ministarstvo poljoprivrede napravilo u suradnji s Ekonomskim institutom, a o kojoj piše Jutarnji list.

U navedenoj analizi prvi put je napravljen popis proizvoda po socijalnim kriterijima za koje se predlaže smanjenje PDV-a na 10 posto. U prvoj skupini proizvoda koji su socijalna kategorija spominju se: svinjsko i pileće meso, svježa plava riba, krumpir, kokošja jaja, crveni luk, bijeli i crveni kupus, jabuke, brašno, tjestenina i morska sol.

To je hrana koja bi trebala biti još dostupnija i s obzirom na to da sudjeluje u velikom dijelu prekograničnog šopinga kojim je samo u prvom kvartalu ove godine preko granice završilo oko 350 milijuna kuna.

U drugu skupinu svrstani su “proizvodi koje koriste široke socijalne kategorije kod kojih je u Hrvatskoj postignut najveći stupanj samodostatnosti”. To su kokošje meso, puretina, pastrve, šarani, zelena salata, mandarina, jagode, keksi, džemovi i marmelade.

Na kraju, tu je i treća skupina prozvoda u kojoj se opet razmišljalo o pomoći osiromašenom stanovništvu. Navedeni su pod stavkom zdravog doručka te se koriste za prehranu djece i starijih osoba. To su maslac, kiselo vrhnje, mlijeko i jogurt, čokolada i pripravci od kakaa te med.

Autori analize zaključuju kako bi ove mjere zbog nižih cijena povećale potrošnju građana, što bi dovelo do veće domaće proizvodnje, a na kraju bi smanjilo i sivu ekonomiju i prekogranično ostavljanje novca u susjednim zemljama.

Naglasak je, dakle, na proizvodima koje proizvodmo uglavnom u dovoljnim količinama, a nastojali su se izbjeći proizvodi koje uglavnom uvozimo.

01. svibanj 2024 23:33