Hrvatska
StoryEditor

Što donosi do sada najsloženiji projekt energetske obnove u javnom sektoru?

13. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

U Upravnoj zgradi KBC-a Split ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš predstavila je projekt energetske obnove zgrade bolnice na Križinama. Radi se o do sada najsloženijem projekt energetske obnove u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2014-2015.

Provođenjem energetske obnove smanjit će se potrošnja energenata za 56% a vode za 74%. Obnovljena bolnica biti će na razini novogradnje, s novom uljno-plinskom kotlovnicom. Cijeli postupak ne izaziva dodatno proračunsko zaduživanje i za naručitelja tj. KBC Split potpuno je besplatan, a bolnica će cijelo vrijeme obnove nesmetano obavljati svoju funkciju.

Ovojnica zgrade bolnice u vrlo je lošem stanju, bez toplinske izolacije. Termotehnički sustav je predimenzioniran, bez pričuvnog energenta i nebalansiran. Gubici vode u cjevovodnom sustavu su veliki. Ukupno godišnji troškovi za električnu energiju, mazut i vodu godišnje iznose preko 10 milijuna kuna. 

Energetska obnova obuhvaća izgradnju toplinske fasade, zamjenu prozora i vrata sa energetski učinkovitijim, hidroizolaciju, rekonstruirat će se toplinska podstanica i termoenergetski sustav. Na krovu zgrade ugradit će se sustav solarnih kolektora za pripremu tople vode. Ugradit će se kompenzator jalove energije, rekonstruirati sustav unutarnje rasvjete ugradnjom štedljivih rasvjetnih elemenata te izgraditi centralni nadzor sustava. Sanirat će se sustav vodoopskrbe na način da će se omogućiti detekcija i sanacija kvarova, nadzor i optimaliziranje potrošnje vode.

Troškovi za energetskepotrebe i potrošnju vode bi nakon obnove na godišnjoj razini trebali biti oko 4 i pol milijuna kuna. A prvih 14 godina nakon obnove ostatak do 10 milijuna kuna, koliki su trenutni troškovi, utrošit će se za plaćanje troškova energetske obnove.   

Planirano je da bi radovi mogli početi sredinom travnja, a završili bi krajem listopada ove godine.

Osim smanjenja troškova energetskom obnovom dobiva se obnovljena zgrada koja je ugodnija za boravak i rad ljudi. 

Hodogram projekta energetske obnove predstavio je direktor APN-a Slavko Čukelj. Prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar te sanacijski upravitelj bolnice Kolja Poljak.

Prema Programu energetske obnove zgrada javnog sektora što ga je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja postupak energetske obnove započinje tako što naručitelji energetske usluge, u ovom slučaju KBC Split, zatraži od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama tehničku pomoć, pripremu i raspisivanje natječaja preko kojeg se odabire pružatelj energetske usluge koji će svojim sredstvima provesti energetsku obnovu te garantirati uštedu energije. Po završetku obnove, naručitelj plaća troškove obnovepružatelju usluge najduže kroz rok od 14 godina, s tim da godišnja naknada u te svrhe mora biti manja od ostvarenih ušteda.

20. travanj 2024 15:01