Hrvatska
StoryEditor

Što donosi novi Zakon o PDV-u?

21. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Poduzetnici imaju još samo četiri radna dana prije ulaska u Europsku Uniju, nakon čega se počinje primjenjivati novi Zakon o PDV-u.

Izmjene Zakona su temeljite i brojne, a jedna od većih novosti je dodijela PDV identifikacijskog broja bez kojeg poslovanje u EU-u neće biti moguće. Porezna Uprave danas je na adrese 32.000 poduzetnika poslala jedinstvene identifikacijske brojeve.

Svaki od poduzetnika na taj će način postati dio europskog VIES sustava kontrole plaćanja, kojem je i jedna od svrha borba protiv izbjegavanja plaćanja PDV-a po izdanim fakturama.

Ravnateljica Porezne Uprave, Nada Čavlović Smiljanec kazala je kako PDV najznačajniji porez u strukturi držanih poreznih prihoda te da će zbog primjene novih pravila o povratu poreza građanima iz drugih zemalja članica EU-a, državni proračun u idućim godinama gubiti i po milijardu kunu, no s druge strane građani i poduzetnici će moći tražiti povrat PDV-a iz zemalja članica. Povrat će se moći zatražiti na portalu Porezne Uprave vrlo jednostavnom procedurom.

- Novi Zakon slijedi direktive EU-a te će poduzetnicima pružiti znatno bolju pravnu zaštitu, jer će u sporovima oko PDV-a primjenivati presude Europskog suda pravde. Ono što je dobro za poduzetnike jest i da se od 1. srpnja ukidaju i sve fiksalne i carinske barijere unutar EU-a pa će oni biti likvidniji te će se moći jeftinije financirati – poručila je Čavlović Smiljanec.

Od ostalih novosti treba spomenuti da će obveznici PDV-a postati državna i lokalna tijela ako se bave gospodarskom djelatnošću, dok će građani i pravne osobe morati plaćati PDV ako u EU-u kupuju prijevozna sredstva. Osim toga, građani će biti obvezni platiti PDV kod nabave robe iz EU-a u vrijednosti većoj od 77.000 kuna, dok će strani poduzetnici plaćati PDV u Hrvatskoj kod isporuke dobara vrijednijih od 270.000 kuna. Izvoz i uvoz kao kategorije također prestaju postojati te ih zamjenju termini otprema i doprema roba i usluga.

Od raniije je poznato da su smanjenje stope PDV-a postavljenje na pet i deset posto, a što se tiče oporezivanje tiskanih medija sa autorskim tekstovima većim od 25.000 znakova po nižoj stopi, osim Porezne, kontrolu će dva puta godišnje provoditi i Ministarstvo kulture, dok će nakladnici u svakom izdanju morati označiti koliko riječi izdanje ima.

17. travanj 2024 21:22