04. veljača 2014.

Što donosi program ruralnog razvoja do 2020. godine?

Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. iznimno je važan dokument, jer naša poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija imaju velike razvojne potencijale, rekla je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove na današnjem sastanku predstavnika sektora poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije u HGK, priopćeno je iz Komore.

Napomenula je kako poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija sudjeluju s 9,1 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP) Hrvatske te zapošljavaju gotovo 20 posto radne snage.

Taj sektor je značajan i za EU jer poljoprivreda zapošljava 14 milijuna ljudi, a prehrambeno-prerađivačka industrija četiri milijuna zaposlenika, što predstavlja 7 posto zaposlenih u EU. Taj sektor sudjeluje sa šest posto u BDP-u EU-a.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio kako je tek 16. prosinca prošle godine na Vijeću ministara u Bruxellesu usvojen reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike, koji je bio jedan od preduvjeta za donošenje programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, ali i ostalih zemalja članica.

Više od 40 posto proračuna EU namijenjeno poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji, a nama na godišnjoj razini stoji na raspolaganju 332 milijuna eura.

Predstavljajući nacrt programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković istaknula je prioritete, među kojima su poticanje prijenosa znanja i inovacija, poboljšanje održivosti i konkurentnosti poljoprivrede u svim regijama te promicanje inovativnih poljoprivrednih tehnologija i održivog upravljanja šumama, promicanje organizacije lanca opskrbe hranom uključujući preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda, obnova, očuvanje i poboljšanje ekosustava povezanih s poljoprivredom i šumarstvom i dr.