Hrvatska
StoryEditor

Što EBA kaže o imenovanjima u uprave i NO-e banaka?

07. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

HNB je objavio smjernice kojima se utvrđuje se postupak, kriteriji i minimalni zahtjevi u vezi s procjenom primjerenosti članova upravnog tijela i nositelja ključnih funkcija u kreditnoj instituciji.

Članak 11., stavak (1) Direktive 2006/48/EZ propisuje da će kreditna institucija dobiti odobrenje za rad samo ako postoje barem dvije primjerene osobe koje stvarno vode poslove, i traži od EBA-e da izradi smjernice za procjenu primjerenosti osoba koje stvarno vode poslove kreditne institucije.

Nedostaci u korporativnom upravljanju, uključujući nedostatan nadzor i preispitivanje od strane nadzorne funkcije upravnog tijela u nekim kreditnim institucijama doprinijeli su prekomjernom i nerazboritom preuzimanju rizika u bankovnom sektoru, što je pak dovelo do propasti pojedinih kreditnih institucija i problema u sustavu. Stoga područje primjene ovih smjernica nije ograničeno na članove upravnog tijela koji obavljaju njegovu upravnu funkciju, nego se proširuje i na članove koji obavljaju nadzornu funkciju kako bi se osigurao odgovarajući nadzor nad upravljanjem kreditnom institucijom, uključujući i njene odluke o preuzimanju rizik, ističu iz HNB-a.

To je u skladu s prijedlogom Direktive o pristupanju djelatnosti kreditnih institucija i superviziji kreditnih institucija i investicijskih društava (CRD IV) Komisije EU-a od 20. srpnja 2011. Stalna primjerenost svih članova upravnog tijela ključna je za pravilno funkcioniranje kreditne institucije. U Smjernicama se također navode zahtjevi u vezi s procjenom nositelja ključnih funkcija koji imaju presudnu ulogu u svakodnevnom upravljanju poslovanjem. Te se mjere smatraju nužnima i primjerenima za osiguranje pouzdanog sustava upravljanja u kreditnim institucijama, kako je propisano u članku 22. Direktive 2006/48EZ. 

Budući da se od financijskih i mješovitih financijskih holdinga također traži da imaju  primjerene osobe za vođenje poslova, a ta društva imaju značajan utjecaj na kreditne institucije, područje primjene Smjernica također obuhvaća i njih. Kreditne institucije trebaju procjenjivati primjerenost članova upravnog tijela prije ili neposredno nakon njihovog imenovanja, te obavijestiti nadležno tijelo o njihovim imenovanjima. Neka nadležna tijela mogu zahtijevati dobivanje prethodne suglasnosti. Nadležna tijela će također procijeniti primjerenost predloženih ili imenovanih članova upravnog tijela. U Smjernicama se navodi nekoliko kriterija koje treba uzeti u obzir pri toj procjeni. U slučajevima kada član upravnog tijela nije primjeren kreditna institucija i, ako je to potrebno, nadležno tijelo trebaju poduzeti odgovarajuće mjere. 

EBA je na visokoj razini provela procjenu učinka prijedloga uključenih u smjernice, koja je prikazana u Odjeljku 4. Tu procjenu učinka, zajedno s procjenom učinka koju je provela Europska Komisija, treba tumačiti u kontekstu predložene Direktive Europskog Parlamenta i Vijeća o pristupanju djelatnosti kreditnih institucija i superviziji kreditnih institucija i investicijskih društava (prijedloga CRD-a IV, objavljenog 20. srpnja 2011.). Prijedlog Europske Komisije sadrži zahtjev za procjenu primjerenosti svih članova upravnog tijela. Komisija je analizirala utjecaj procesa procjene za sve članove uprave, te je zaključila da, iako bi takav zahtjev izazvao troškove, oni bi bili beznačajni u usporedbi s koristima. Smjernice predložene u ovom dokumentu neće izazvati značajne dodatne troškove, te će pomoći u ostvarivanju koristi utvrđenih u procjeni učinka koju je obavila Europska Komisija. Nadležna tijela i kreditne institucije trebaju se uskladiti s ovim Smjernicama do 22. svibnja 2013. HNB-ove smjernice možete pogledati ovdje.

21. travanj 2024 23:40