Hrvatska
StoryEditor

Sto eura po autobusu za prelazak Zagrebačke ulice

05. Siječanj 2013.

Gradska uprava Dubrovnika danas je izvijestila kako je s početkom ove godine na snagu stupila odluka o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica, a koja uključuje naplatu prelaska turističkih autobusa preko Zagrebačke ulice (iznad povijesne jezgre) u iznosu od 100 eura po autobusu u kunskoj protuvrijednosti.

Odluka o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica stupila je na snagu 1. siječnja 2013. i nije promjenjiva te je sastavni dio proračuna grada Dubrovnika za ovu godinu, kojeg je sredinom prosinca donijelo Gradsko vijeće, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću grada Dubrovnika.

Naknadu će, kako se objašnjava, plaćati organizatori putovanja, odnosno turističke agencije, a ne vlasnici autobusa.

- S obzirom na to, odluka nije promjenjiva, moguće su tek minimalne izmjene s ciljem poticanja lokalnog poduzetništva ovisno o broju prevezenih gostiju - poručuje se u priopćenju.

Pritom se navodi kako je skupština Turističke zajednica grada raspravila i prihvatila analizu potrošnje gostiju u dubrovačkom turizmu te prenosi kako ta analiza pokazuje da 1,04 milijuna putnika s kruzera ukupno godišnje potroši oko 40 milijuna eura, dok je 697 tisuća smještajnih gostiju u hotelima i privatnom smještaju ostvarilo godišnju potrošnju od 420 milijuna eura.

- Jasno je, dakle, da 30 posto manje gostiju troši deseterostruko više i zapošljava veći broj ljudi. Naša politika upravljanja gradom ne može i neće zanamarivati te brojke - ističu iz gradske uprave Dubrovnika.

Dodaju kako su zato izradili prijedlog novih cijena za 2014. godinu te najavljuju da će, prema odluci o prekomjernom korištenju, ‘predložiti dvostruko povećanje cijena, uvažavajući ogromna sredstva uložena u prometnice, pločnike, povijesnu jezgru, parkove i plaže u Dubrovniku uz značajne popuste za one jednodnevne izletnike koji će unaprijed kupiti karte za dubrovačke muzeje, zidine ili Turističku karticu‘.

- Grad Dubrovnik se odlučio na tržišnim principima uvesti više reda, osigurati veće prihode građanima i poduzetnicima te nema namjeru odustati od naplate prelaska turističkih autobusa preko Ilijine glavice - zaključuje se u priopćenju.

08. svibanj 2024 23:22