Hrvatska
StoryEditor

Što hrvatski frizeri očekuju od tržišta EU?

04. Kolovoz 2012.

Iako se hrvatska frizersko-kozmetičko-pedikerska uslužna djelatnost ne može usporediti s takvom industrijom u EU - sudjeluje sa sedam posto u ukupnom obrtništvu, već se vide pozitivni pomaci u tom segmentu vezani za ulazak Hrvatske u EU.

Ivica Zanetti, vlasnik frizersko-kozmetičkog salona Zanetti i predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, pridaje posebnu važnost zakonskoj regulativi usklađenoj s europskom, ponajprije Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti, podizanju limita za upis u registar poreznih obveznika s dosadašnjih 85 tisuća na 230 tisuća te najavljuje moguće smanjenje stope PDV-a, što bi tomu cehu donijelo smanjenje ukupnih troškova poslovanja. Istodobno, utjecat će na povećanje broja registriranih obrtnika, što znači smanjivanje nelojalne konkurencije. U Hrvatskoj je 5288 obrtnika, vlasnika frizerskih i salona za uljepšavanje te još 1035 obrta registriranih kao djelatnost za njegu i održavanje tijela, ali mnogo je i onih koji takvu vrstu usluga obavljaju i ilegalno. No usklađivanje hrvatske zakonske regulative s europskom nije jedina prednost. Naime, hrvatskim frizerima, kozmetičarima i pedikerima otvara se i tržište EU - njihova je struka priznata u europskoj zajednici, te mogućnost daljnjega strukovnog obrazovanja na europskim učilištima. Zasad te struke, nakon završetka srednje škole u Hrvatskoj, nemaju mogućnost daljnjeg usavršavanja. No unatoč tomu hrvatski frizeri po stručnosti ne zaostaju za europskim kolegama jer se mnogi odavno usavršavaju u inozemstvu i naučeno primjenjuju u Hrvatskoj. Edukacija i profesionalni razvoj frizera smanjuju razlike između hrvatskog i europskoga frizerskog standarda, u kojem prednjače njemački, austrijski, danski i švicarski frizeri po kvaliteti srednjoškolske edukacije svih obrtničkih zanimanja, pa tako i frizera, kozmetičara i pedikera.

Stručno usavršavanjeUkidanje carina frizerima, kozmetičarima i pedikerima omogućit će kvalitetnija sredstva za rad, izravnu kupnju inozemnih proizvoda i neovisnost o uvoznicima. O tome što ih očekuje na otvorenom tržištu EU i kako mogu iskoristiti sredstva europskih fondova za razvijanje svoje djelatnosti frizeri, kozmetičari i pedikeri mogu se informirati i educirati u timu EU osnovanom u HOK-u.

- Kontinuiranim obrazovanjem i profesionalnim usavršavanjem na stručnim i poslovnim seminarima o novim trendovima potvrđuju se sposobnost i otvorenost svakog frizera, kozmetičara i pedikera za stjecanje daljnjih znanja i vještina. Neformalno obrazovanje te sudjelovanje na domaćim, a posebno inozemnim, frizerskim festivalima i seminarima najbolje nas priprema na to što nas frizere, pedikere i kozmetičare čeka u EU. Nismo ni tu iznimka, bez takvih saznanja nema opstanka ni u jednoj djelatnosti. Dobro je što imamo sve više prilika za stjecanje znanja ili što takve prilike kreiramo u sklopu djelovanja Ceha frizera i kozmetičara i HOK-a - ističe Zanetti te dodaje da treba uzeti u obzir i osobni standard hrvatskih građana koji znatno utječe na tržište osobnih usluga kao što su frizerske, kozmetičarske i pedikerske jer ih u potrošnji najprije reduciraju.

Možda i niže cijeneZanetti kaže da je nemoguće predvidjeti hoće li poskupjeti ili pojeftiniti usluge u tom sektoru jer su cijene ionako različite, što je i praksa EU. Neke bi usluge, koje su vezane uz uvozni frizerski, kozmetički i pedikerski materijal zbog ukidanja carina, ipak mogle pojeftiniti.

- No treba uzeti u obzir da trošak zakupa i financijskog kapitala u Hrvatskoj raste. Poskupljenja ili pojeftinjenja zato će ipak ponajviše ovisiti o ponudi i potražnji i zakonskom okviru za obavljanje frizersko-kozmetičarsko-pedikerske djelatnosti - objašnjava Zanetti. Prema jednom od europskih zakona, svaka država članica EU ima mogućnost uvesti sniženu stopu PDV-a na frizerske usluge kojom je omogućeno uvođenje jedinstvene standardne stope PDV-a (ne niže od 15 posto) te jedne ili dviju sniženih stopa (koje nisu manje od pet posto). Primjerice, susjedna Slovenija sniženu je stopu svojim frizerima uvela prije tri godine. - Snižene se stope mogu primjenjivati na određene, direktivom EU definirane, proizvode i usluge, pa prema tome ulaskom HR u EU postoji osnova da se izborimo za niži PDV - kaže Zanetti. Kozmetičarka Zdenka Mihelj, vlasnica kozmetičkog salona Zdenka, smatra da uvođenje standarda EU na hrvatsko tržište trebaju pratiti i jednaki uvjeti poslovanja. - Uvjerena sam da će i nakon ulaska HR u EU standard naše usluge ovisiti isključivo o nama samima i našim kompetencijama. Ako budemo morali primjenjivati neke nove norme ili usklađivati svoje poslovanje s onim iz EU, to jednostavno samo može značiti da ćemo imati jednake uvjete poslovanja kao i kolege iz drugih zemalja - kaže Mihelj, dodajući da hrvatski kozmetičari apsolutno pariraju kolegama iz inozemstva.

Jednaki uvjeti za sve- U današnje vrijeme globalizacije, kad je sve nadohvat ruke, o pojedincu ovisi kako će iskoristi tehnologiju, znanje i mogućnosti te želi li ih uopće iskoristiti i smatra li to potrebnim - kaže Mihelj koja, zbog teške gospodarske situacije, ne očekuje brzo smanjenje stope PDV-a, iako velik broj kozmetičara vidi spas baš u toj mjeri. 

- Imamo mnogo većih problema od stope PDV-a, a to su obrazovanje, nelojalna konkurencija, troškovi poslovanja, da ne spominjem i sve manju platežnu moć hrvatskih građana - kaže Mihelj. Nadica Fajfer, vlasnica Pedikerskog salona Zagreb, koji je obitelj Fajfer osnovala prije 70 godina, uopće se ne opterećuje promjenama koje donosi ili uvjetuje tržište EU.- Nismo nešto posebno obaviješteni o promjenama koje će nastupiti u našem poslu nakon što Hrvatska uđe u EU. Ne znam što slijedi jer HOK još nije poslao upute. No kad dođe vrijeme za to, bit ću spremna jer sam odgovorna i prema klijentima, i prema sebi i svomu poslu. Poštovati europski standard znači poslovati, no i dosad sam primjenjivala sve propise i standarde, od higijenskog nadalje, pa ne očekujem nikakve probleme - kaže Fajfer.

16. travanj 2024 23:38