Hrvatska
StoryEditor

Što hrvatski političari mogu naučiti iz izraelskog ekonomskog čuda?

29. Listopad 2014.

Izrael broji tek 7 milijuna stanovnika, država je stara samo 65 godina, bez prirodnih resursa i u stalnom je ratnom sukobu, a stvara više start up tvrtki od većih i snažnijih država kao što su Velika Britanija, Indija, Kanada, Južna Koreja… Upravo ovo je tema knjige ′Start up nacija - tajna izraelskog ekonomskog čuda′ autora Dana Senora i Saula Singera, sinoć predstavljene domaćoj publici u zagrebačkoj židovskoj općini.

– Hrvatska bi također trebala biti start-up nacija, no glavni problem kod mladih ljudi ovdje je nedostatak predznanja potrebnih za ostvarenje jednog takvog projekta - izjavio je Davor Štern.

Uz bivšeg ministra gospodarstva i predsjednika Ine, u raspravi su sudjelovali i bivši guverner HNB Željko Rohatinski, te Vlasta Kovač. Štern je, kao i ostali sudionici, veliku važnost pridodao trogodišnjem služenju vojnog roka mladih Izraelaca, gdje se po njemu stvaraju temelji za kasnije uspješno bavljenje bilo kojom profesijom, pa tako i  start-upovima. Stvaranje mreže poznanstva, radne navike i životno iskustvo, sve su po Šternu, vrline koje izraelska vojska usađuje u pojedinca. Kada govori o  start-up prijektima ističe kako oni ne smiju biti samo privatne inicijative, već i državne.

Željko Rohatinski napomenuo je kako saznanje o izraelskom uspjehu na ovom polju ne može biti promatrano bez snažnih emocija koje su karakteristični za to geografsko područje, te poduzetnosti koja krasi ovaj narod.

– Kombinacija klasičnih elemenata clustera (čvrsta povezanost tvrtki, eko sustava i države, te vojska kao komponenta koja drži sve na okupu) s jedinstvenim iskustvom pojedinaca, tajna je uspjeha ove ekonomije - izjavio  je bivši guverner, te dodao kako je prihvaćanje vala tehnološki obrazovanih emigranata, te rizična ulaganja kapitala velikih kompanija, koja su spremna na rizik, u Izraelu još neke bitne komponente koje su omogućile ovakvo stanje stvari.

- Ljudski faktor ključni je čimbenik za ekonomski razvoj malih država kao što su Izrael i Hrvatska - kao najvažniju pouku ove priče istaknuo je Rohatinski.

Što se tiče kvalitete i važnosti same knjige  ′Start up nacija ′, koja je i bila razlog današnjeg okupljanja židovske zajednice, najkonkretnije se izjasnio Davor Štern.

– Iako za moj ukus malo preduga, te premda se neke  stvari previše puta ponavljaju, ovo bi bez sumnje trebala biti obavezna lektira za svakog hrvatskog političara - zaključio je hrvatski biznismen židovskih korijena.

20. travanj 2024 14:48